Karitsojen riemu tarttuu herkästi – katso iloinen video Sirolan lammastilalta
Lammastiloilla riittää kiirettä pääsiäisenä. Sirolan tilalla lihan myyntisesonki ja karitsointikausi osuvat tänä vuonna samoille viikoille.Kun yksi karitsa alkaa juosta ja hyppiä, muut innostuvat helposti mukaan. Vauhtia piisaa etenkin silloin, kun emot ovat ruokintapöydän luona syömässä ja lähes koko tila vapaana juoksuradaksi. Myös emon selkä on suosittu kiipeilypaikka.
Katso video, jossa Sirolan lammastilan oxford down -karitsat nauttivat vauhdin hurmasta, maistelevat emon korvaa ja tankkaavat välillä maitoa.
Karitsanliha on pääsiäisen sesonkituote, jonka nimi herättää ajoittain osassa kuluttajissa hämmennystä. Karitsaksi saa nimittää alle vuoden ikäistä lammasta, mutta monen mieleen se nostaa kuvan videolla esiintyvän kaltaisista, muutaman viikon ikäisistä karitsoista. Teuraskaritsat taas ovat elopainoltaan noin 45–50-kiloisia.
”Väärinkäsityksiä tulee eniten vastaan somessa, mutta muussa arjessa hyvin harvoin. Esimerkiksi tilalla käyvät asiakkaat ymmärtävät eri tavalla”, kertoo lampuri Roosa Honkanen Sirolan lammastilalta.
”Ymmärrän kyllä mielleyhtymän”, hän lisää.
Tila päivitti taannoin someen myös videon, jossa näkyi vasta poikineita uuhia yksilökarsinoissaan. Julkaisuun oli tullut joitakin kommentteja, joissa ihmeteltiin pieniä karsinoita ja pohdittiin, viettävätkö lampaat niissä koko talven.
”On kiva, kun kysytään, jos asia on vieras. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, sillä eihän kukaan tiedä kaikesta kaikkea. Enemmän harmittaa, jos tehdään oletuksia ilman tietoa”, Honkanen toteaa.
Hän vastasi kommentteihin rauhallisesti ja kertoi, että yksilökarsinoita tarvitaan varmistamaan emon ja karitsan leimautuminen toisiinsa. Lisäksi niissä tarkkaillaan emon ja karitsan hyvinvointia, imetystä ja utareterveyttä heti karitsoinnin jälkeen.
Poikimakarsinoita käytetään yleensä 2–5 vuorokautta ja niiden käyttö on myös yksi ehdoista eläinten hyvinvointikorvauksen saamiseen, Honkanen lisää.
Pääsiäisviikolla tilalla on riittänyt hulinaa. Yli 50 karitsan lihoja on toimitettu lähialueen kauppoihin, Reko-myynteihin sekä myyty omasta myymälästä.
”Juuri taitaa omaan pöytään jäädä paisti vielä”, Honkanen arveli keskiviikkona tilamyymälää sulkiessaan.
Honkasen palvellessa asiakkaita lihamyymälässä, lampolan puolella syntyy uusia karitsoja.
”Viisi uuhta on karitsoinut tänään ja muutama viime yönä. Onneksi on luottolomittaja apuna”, Honkanen huokaa.
Lampolassa vilistää jo noin sata karitsaa, mutta lähes puolet keväälle odotetuista on vielä syntymättä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






