MTK: Kotimainen kinkku on turvallisin valinta
Maltillinen eläinantibioottien käyttö ja suomalaisten maatilojen hyvä tautisuojaus ovat tärkeitä asioita koko suomalaisen kansanterveyden kannalta, MTK:n kotieläinasiamies Leena Suojala korostaa. ”Eilisen MOT-ohjelman MRSA-testitulos kertoo, että työ kantaa hedelmää.”Ylen MOT-ohjelman teettämissä testeissä suomalaisista sianlihavalmisteista ei löytynyt antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria. Kahdesta tuontilihavalmisteesta niitä löytyi. Ohjelma esitettiin televisiossa eilen.
MTK pitää tulosta osoituksena siitä, että suomalaisessa lihantuotantoketjussa tehty määrätietoinen työ antibioottien käytön vähentämiseksi ja tilojen tautisuojan parantamiseksi kantaa hedelmää.
Monessa Keski-Euroopan maassa eläinantibiootteja käytetään runsaammin kuin Suomessa, jolloin riski vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymiseen ja leviämiseen kasvaa.
Vuonna 2012 tanskalaisista sioista 44 prosenttia kantoi MRSA-bakteeria. Viime vuonna luku oli jo 88 prosenttia. Tanskassa viisi ihmistä on kuollut sika-MRSA:han.
Suomessa viranomaiset eivät ole tutkineet, löytyykö myytävänä olevasta lihasta sairaalabakteerina tunnettuja MRSA-bakteereita. Tutkimukset alkavat ensi vuonna.
Evira kartoitti vuosina 2011–2013 MRSA:n esiintyvyyttä suomalaisissa jalostussikaloissa eli suomalaisen lihanjalostusketjun alkupäässä. Bakteeria ei löytynyt.
MRSA voi kuitenkin kulkeutua Suomeen montaa eri reittiä sekä ihmisten että tuotantoeläinten välityksellä.
”On hyvä asia, että Evira on nyt päättänyt tutkia laajasti MRSA:n esiintyvyyttä sekä suomalaisissa että Suomeen tuoduissa sian- ja naudanlihavalmisteissa. Ilman tuoreita tutkimustuloksia emme voi tänä päivänä arvioida MRSA:n mahdollista esiintyvyyttä suomalaisilla tiloilla”, sanoo MTK:n johtokunnan jäsen, sianlihantuottaja Pertti Hakanen .
Maatalousyrittäjät kuuluvat MRSA-bakteerin riskiryhmään. Siksi on erittäin tärkeää, että maatiloilla kiinnitetään erityistä huomiota tautisuojaukseen etenkin maatiloilla vierailijoiden osalta, MTK:n kotieläinasiamies Leena Suojala korostaa.
Riski siihen, että MRSA-bakteeri tarttuisi ihmiseen elintarvikkeesta, on vähäinen. Lihan kypsennys sekä huolellinen hygienia raakaa lihaa käsiteltäessä varmistavat turvallisuuden.
MTK:n mukaan kotimainen liha on turvallisin ja vastuullisin valinta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


