Apetit kasvattaa kotimaisten avomaan kasvisten viljelyalaa, kikherne kiinnostaa tutkimusta
Apetit kasvattaa herneen, perunan ja porkkanan viljelyalaa. Pakasteherneen kylvöt käynnistyivät tällä viikolla.Apetit lisää etenkin herneen, perunan ja porkkanan viljelyalaa. Tänä vuonna Apetitin sopimusviljelijät viljelevät yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Vastuuviljely-menetelmällä, kerrotaan tiedotteessa. Herneen kylvöt käynnistyivät tällä viikolla Varsinais-Suomessa.
Herneen ja muiden palkokasvien lajikekokeet jatkuvat Räpin koetilalla. Kikherneen viljelyala nousee koetilalla merkittävästi.
”Kikherne monipuolistaa kotimaisten palkokasvien valikoimaa ja kasviproteiinin lähteitä. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia kasvilajeja ja lajikkeita”, sanoo viljelypäällikkö Gunta Cirule tiedotteessa.
Räpillä koeviljellään alkaneella viljelykaudella myös uusia porkkanalajikkeita.
Torjunta-aineiden säädösten vuoksi useiden viljelykasvien, kuten porkkanan ja pinaatin, rikkakasvien torjunta-aineita on jäänyt pois käytöstä. Räpin koetilalla on etsitty rikkakasvien muita hallintakeinoja, esimerkiksi mekaanisia ratkaisuja.
Alkaneella viljelykaudella Apetit lisää avomaankasvisten viljelyhehtaareja sopimusviljelijöidensä pelloilla erityisesti herneelle, perunalle ja porkkanalle.
”Tänä vuonna hernealaa kasvatettiin entisestään. Viime vuonna otimme käyttöön uuden herneen vastaanottopään, joka vähensi veden ja energian kulutusta sekä nosti herneen vastaanottokapasiteettia”, kertoo tuotantojohtaja Ari Kulmala tiedotteessa.
Herneenkylvöt tehdään porrastaen, jotta puitua hernettä saadaan mahdollisimman tasaisesti pakastetehtaalle käsiteltäväksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






