Uutistausta: Saksa jyrää lihamarkkinoilla halpatyövoimallaan – teurastaa enemmän sikoja kuin Tanska, Hollanti ja Puola yhteensä
Valtaosa Saksan teurastamoissa työskentelevistä on itäeurooppalaisia vuokratyöntekijöitä, ulkomaankirjeenvaihtaja Jorma Mattila kirjoittaa uutistaustassaan.Saksan lihateollisuuden erinomainen kilpailukyky määrittelee koko Euroopan lihamarkkinoiden toimintaa, ulkomaankirjeenvaihtaja Jorma Mattila kirjoittaa uutistaustassaan.
"Vuonna 2016 teurastetaan Saksassa ennätykselliset yli 60 miljoonaa sikaa", Mattila kertoo.
"Määrä on reilusti enemmän kuin tunnetuissa lihamaissa kuten Tanskassa, Alankomaissa ja Puolassa yhteensä."
Kilpailukyky perustuu halpaan vuokratyövoimaan, korkeaan automaation tasoon tehokkaaseen työn organisointiin sekä suurten volyymien rationalisointietuun.
"Vuokratyöntekijät eivät ole lihayrityksen palveluksessa. Saksalainen lihafirma tilaa teurastajien työn ostopalveluna itäeurooppalaista halpatyövoimaa välittävän vuokratyöyrityksen kautta", Mattila kuvailee.
"Tiedossa olevien sopimusten mukaan romanialainen työntekijä teurastaa sian alimmillaan hintaan 1,02 euroa. Normaaleilla taulukkotuntipalkoilla pitäisi saksalaiselle työntekijälle maksaa miltei kaksinkertainen hinta."
Suomessa vertailusumma olisi noin kolme euroa. Saksasta tuleva halpa vientiliha sekoittaakin EU:n sisämarkkinoita.
Osa lihayrityksistä kirjaa vuokratyöntekijöiden kustannukset henkilöstömenojen asemesta toimintakustannuksiksi. Tavallisimpia työvoiman alkuperämaita ovat Bulgaria ja Romania.
Kustannustehokkuuden lisäksi Saksa saa lisävauhtia Kiinan viennistä: vaikka Kiinan talouskasvu on hidastunut, sianlihantuotanto vähenee voimakkaammin kuin kulutus taittuu.
Lue koko uutistausta maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

