Räpin koetila testaasinilevän puhdistusta Köyliössä
Apetit testaa Räpin koetilalla biohajoavia katteita, joilla voidaan vähentää torjunta-aineiden käyttöä. Mukulaselleri onhyötynyt katteesta, katselee toimitusjohtaja Veijo Meriläinen Apetitilta. Kimmo Haimi Kuva: Viestilehtien arkistoSinilevän vihreäksi värjäämän satakuntalaisen Köyliönjärven vesi saattaa sopia vihannesten kasteluun, jos vedessä olevat levämyrkyt pystytään hajottamaan.
Apetitin Räpin koetilalla Köyliössä testataan sinilevää sisältävää vettä pinaatin kastelussa. Puhdistukseen käytetään vetyperoksidia, josta on lupaavia koetuloksia Hollannista, kertoo hankintapäällikkö Timo Kaila Apetit Ruoka Oy:stä.
Projektissa ovat mukaan Åbo Akademi ja Pyhäjärvi-instituutti. Apetit tarjoaa tilat. Pinaattia kastellaan järvivedellä joko sellaisenaan tai vetyperoksidilla käsiteltynä. Vertailuruutu kastellaan vesijohtovedellä.
Ensimmäinen pinaattisato on korjattu ja toinen sato on kasvamassa. Levämyrkyt tutkitaan kasteluvedestä sekä pinaatista. Tuloksia luvataan vielä tänä vuonna.
Räpin koetila on ollut Apetitin ja sen edeltäjien omistuksessa 60 vuotta. Noin 70 hehtaarin tila on ollut tarpeellinen koko ajan, mutta tuntuu, että koetoimintaa tarvitaan aina vain enemmän, Kaila toteaa.
Alkuvuosina koetilalla testattiin sokerijuurikasta. Kasvivalikoima paisui 1960-luvulla, kun yhtiö laajeni pakasteisiin ja hilloihin. Viimeiset raparperit hävitettiin 80-luvun alussa, toteaa tilanhoitaja Hannu Uusi-Laurila Apetitilta.
Tällä vuosikymmenellä on paneuduttu muun muassa torjunta-aineiden käytön vähentämiseen, sillä tehoainevalikoima supistuu. Lupaavia tuloksia on saatu biohajoavista katteista.
Uusi-Laurila esittelee katteen läpi istutettuja mukulasellereitä, jotka ovat edellä ilman katetta kasvaneita. Kate lämmitti kevään viileässä, ja viime viikkoina kate on estänyt kosteuden haihtumista. Rikat ovat pysyneet kurissa.
Ruuan kotimaisuutta alettiin korostaa viime vuosikymmenen lopulla ja siihen piti vastata. Apetit ryhtyi käyttämään kotimaista purjoa liki 20 vuoden tauon jälkeen ja parhaillaan kokeillaan keräkaalia.
Listalle kaivataan kasveja, joille sopii lyhyt ja valoisa kasvukausi, Uusi-Laurila sanoo.
Toimitusjohtaja Veijo Meriläinen Apetitilta toteaa, että ruokayrityksen pitää seurata tarkasti kuluttajien toiveita. Ihmiset haluavat terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa, samoin kotimaisuutta arvostetaan.
Meriläisen mielestä elintarvikeyritys ei pärjää, ellei sillä ole omaa osaamista ja taitotietoa raaka-aineista. ”Jos teollisuudella eivät ole raaka-aineet hallinnassa, heikoilla ollaan.”
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
