Lammasteurastamo laajentaa riistan käsittelyyn ensimmäisenä Satakunnassa – ”Lampaat edelleen liiketoiminnan ydin”
Yrityksestä on tulossa Satakunnan ensimmäinen laitos, jossa käsiteltävä riistanliha tarkastetaan, joten se soveltuu myös jatkojalostukseen.
Muutama vuosi sitten Lallin Lammas investoi aurinkoenergiaan, kertoo tuotantopäällikkö Kati Kaisajoki. Riistapuoli tehtiin rakennuksen toiselle puolelle. Kuva: Kari SalonenSatakuntalainen lampaisiin keskittynyt lihayritys Lallin Lammas oy laajentaa toimintaansa riistan lopputeurastukseen ja leikkuuseen.
Yrityksestä on laajennuksen myötä tulossa ensimmäinen tarkastettua riistan lihaa käsittelevä laitos Satakunnan alueella. Kun liha on tarkastettua ja luvallisessa laitoksessa käsiteltyä, pakkauksiin saa viralliset pakkausmerkinnät ja lihaa voi käyttää esimerkiksi ravintoloissa sekä jatkojalostukseen.
”Kysyntää palvelulle on kovasti, ja ostajarintamalla kuten tukuilla ja ravintoloilla on iso kiinnostus riistaan”, kertoo tuotantopäällikkö ja osakas Kati Kaisajoki.
Lallin Riista palvelee suoraan metsästäjiä ja metsästysseuroja ja myös ostaa riistaa. Riistan tarkastus tapahtuu lampaan tarkastuksen yhteydessä.
”Kysyntää palvelulle on kovasti ja ostajarintamalla, kuten tukuilla ja ravintoloilla, on iso kiinnostus riistaan.” Kati Kaisajoki
25 vuotta sitten perustettu yritys on pitkään ollut Suomen ainut pelkästään lampaisiin ja vuohiin keskittynyt teurastamo.
Lammastaloutta ovat viime vuosina koetelleet paitsi yleinen kustannusten nousu myös petovahinkojen yleistyminen ja maisemanhoitotukien muutokset. Lihan tuotanto on laskussa.
”On hyvä olla muitakin tukijalkoja, mutta lampaat ovat edelleen meille sydämen asia ja liiketoiminnan ydin. Uskomme lammastaloudelle avautuvan uusia näkymiä tulevaisuudessa”, Kaisajoki toteaa.
”On hyvä olla muitakin tukijalkoja, mutta lampaat ovat edelleen meille sydämen asia ja liiketoiminnan ydin. Uskomme lammastaloudelle avautuvan uusia näkymiä tulevaisuudessa.” Kati Kaisajoki
Teurastamolle on rakennettu erillinen käsittelylinja riistalle. Se on lammaslinjaa korkeampi, mikä mahdollistaa peurojen ja kauriiden lisäksi myös hirvien käsittelyn. Lisäksi yritys harkitsee villisikojen käsittelyluvan hakemista.
”Vaikuttaa siltä, että niiden kanta saattaa kasvaa tälläkin alueella. Mutta ei kannata aloittaa kaikkea uutta yhdellä kertaa”, Kaisajoki tuumaa.
Leikkuutyössä käytetään pääosin yrityksen olemassa olevaa kokenutta henkilökuntaa, sekä tarvittaessa kausityövoimaa. Lampaiden ja riistan sesongit ovat osittain samaan aikaan.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat





