Lepästä syntyy oivaa savustushaketta
Menestykseen tarvitaan laatua ja jatkuvaa kehitystoimintaa.
Mårten Byskatan mukaan yrittäjän kannattaa jatkuvasti etsiä aiempaa parempia ja toimivampia ratkaisuja. Kuva: Johannes TervoPohjanmaalla sijaitsevan Kruunupyyn kunnan Teerijärven kylässä valmistuu lepästä savustushaketta ja -purua vietäväksi ympäri Suomea. Finnhakkeen asiakaskunta koostuu lähinnä isoista liha-, kala- sekä juustovalmistajista.
"Myymme tuotettamme pääasiassa 70 litran säkeissä sekä suursäkeissä. Olemme vuosien saatossa havainneet tällaisen toimintatavan hyväksi", kertoo Mårten Byskata, joka pyörittää yritystä yhdessä vaimonsa kanssa.
Varsinaisen yritysidean Mårten sai Maaseudun Tulevaisuuden kautta.
"Kaikki käynnistyi vuonna 1994 lehdessä olleen ilmoituksen avittamana. Meillä oli tuolloin lypsykarjaa, ja näin Juvalla olevan myynnissä ruokintarobotin, jota päätin lähteä katsomaan."
Ennen matkalle lähtöä Mårten huomasi samasta lehdestä myös ilmoituksen, missä tarjottiin sivuelinkeinon pyörittämiseen sopivaa konetta.
"Kiinnostuin ilmoituksesta, ja sovin tapaamisen myyjän kanssa. Hänen kotipaikkansa osui hyvin reitille ajellessani Juvalle. Reissun lopputulos oli, että ostopäätös syntyi niin yrityksestä koneineen kuin ruokintarobotista."
Vuosien edetessä Byskata luopui karjanpidosta. Myös hevosheinän tuotanto jäi pois kuvioista pari vuotta sitten.
"Halusin kehittää Finnhakkeen toimintaa entisestään, minkä vuoksi luovuin maataloudesta sekä heinäntuotannosta."
Hän painottaa jatkuvan kehitystyön merkitystä.
"Sitä tarvitaan, sillä laatu on kaiken ydin. Olen vuosien saatossa kehitellyt ja viritellyt omanlaisekseni niin hakkurin kuin koko seulajärjestelmän. Tämä on ala, missä voi aina löytää aiempaa parempia ja toimivampia ratkaisuja."
Byskata hankkii tarvittavan lepän niin yksityisiltä kuin metsäyhtiöiltä, kauppaa tehdään jatkuvasti laajalla alueella ympäri vuoden. Hiljaisin puunostoaika ajoittuu kesä–heinäkuulle.
"Silloin puun kuori tarttuu tiukasti runkoon, mikä tekee kuorimisesta haastavampaa kuin muulloin. Otan toki silloinkin mielelläni vastaan tarjouksia."
Ostetun lepän Finnhake kuorituttaa ulkopuolisella urakoitsijalla. Sen jälkeen puu siirtyy kuivattavaksi.
"Lepän täytyy kuivaa kaksi vuotta. Puun varastointi vaatiikin paljon tilaa", Byskata sanoo.
Finnhake tekee tuotteestaan kuutta eri karkeutta sahajauhomaisesta lepästä karkeaan hakkeeseen.
"Savukehittimiä on useita erilaisia malleja, minkä vuoksi karkeusasteita on monia."
Byskata nauttii myös itse savustamalla tehdystä ruoasta niin lihan kuin kalan osalta. Eväkkäiden osalta suosikit ovat selvät.
"Savustettua ahventa ei voita mikään. Toki myös kuha ja lohi ovat loistavia savustettuna. On myös tärkeää käyttää leppää, se antaa mielestäni huomattavasti koivua pehmeämmän ja miellyttävämmän savunmaun."
Teerijärveläinen pyörittää Finnhakkeen lisäksi toisenlaistakin yritystoimintaa. Hän ostaa raskasta kalustoa ympäri Eurooppaa ja myy sitä eteenpäin.
Byskata kokee kahden erilaisen työn tasapainotavan toisiaan mukavasti.
"Puuhomma on varsin fyysistä ja yksinäistäkin. Konekaupoilla taas näen maailmaa ja tapaan erilaisia ihmisiä. Olen kokenut näiden töiden yhdistämisen erittäin antoisana ja voimaa antavana juuri töiden erilaisuuden vuoksi."
Lisävirtaa pohjalainen ammentaa liikunnasta.
"Talvella hiihdän ja kesällä suunnistan. Kesän kohokohta on Jukolan Viesti."
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
