Terveelliset kuusenkerkät ovat nyt parhaimmillaan – näin niistä valmistuu helppo ja herkullinen tee
Kuusenkerkkiä voi kerätä joko omaan käyttöön tai myyntiin. Keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Katso jutun lopusta kerkkäteen resepti!
Kuusenkerkkää voi kerätä helposti myös itse. Keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuva: Anni-Sofia Hoppi Kuva: Anni-Sofia HoppiKuusen nuoret versot eli kuusenkerkät ovat parhaimmillaan kerättäväksi kesäkuussa.
Keräämiskypsän kerkän tunnistaa vaaleanvihreästä väristä sekä pehmeästä ulkomuodosta. Pituudeltaan kerättävät kuusenkerkät ovat yhdestä kolmeen senttimetriä.
Kuusenkerkkätuotteita, kuten jauhetta, myydään jo useassa elintarvikemyymälässä. Myös ravintolat ostavat kuusenkerkkää. Verkosta kuusenkerkkätuotteita voi tilata kotiovelle.
Kuusenkerkkää voi kerätä myös itse, kunhan keräämiseen on maanomistajan lupa. Kuusenkerkän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Useamman vuoden kuusenkerkkää kerännyt Juhani Piekkala on juuri perustanut kuusenkerkkää kauppaavan ja jalostavan Kerkkämaisteri-brändin. Kerkkämaisterin löytää tällä hetkellä Facebookista ja Instagramista.
Piekkalan vinkki kestävään kuusenkerkänkeruuseen on kerkän kerääminen pienemmistä puista muutaman vuoden välein. Suuremmat puut kestävät kerkän vuosittaisenkin keruun.
''Parhaiten kerkkiä saa kerättyä avoimella paikalla kasvavasta yli kolmemetrisestä tuuheasta kuusesta. Tällaisesta puusta voi kerätä kaikki kerkät itselleen sopivalta korkeudelta ilman, että puu vahingoittuu'', Piekkala kertoo.
Jos saatavilla ei kuitenkaan ole suuria tuuheita kuusia, täytyy nuoremmista kuusista kerätä kerkkiä varovaisemmin. Vähintään kolmen ylimmän oksakiehkuran kerkät kannattaa jättää keräämättä.
Keruun jälkeen Piekkala on antanut pienemmille puille muutaman vuoden toipumisaikaa ennen seuraavaa keruuta. ''Kolmen vuoden aikana kuuset ovat jo palautuneet hyvin'', Piekkala tiivistää.
Kuusenkerkän kerääminen on alkuun hidasta, mutta nopeutuu kokemuksen myötä. Piekkala kertoo keräävänsä kerkkiä noin neljän kilon tuntivauhtia.
Isomman, vähintään neljäsenttisen kuusenkerkän keskimyyntihinta liikkuu noin viidessä eurossa kilolta, joten nopean kerääjän tuntipalkka on jo lähemmäs 20 euroa. Nuoresta pienemmästä kerkästä voi pyytää enemmänkin, sillä sen kerääminen on hitaampaa.
Jos kuusenkerkkää kerää ylitse omien tarpeiden, pienemmän määrät on helpointa myydä ravintoloille. Suurempien määrien kanssa yhteyttä voi ottaa erilaisiin ruoka- ja juomateollisuuden yrityksiin tai Kerkkämaisteriin.
Kuusenkerkkää voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa tai lämpimien ruokien mausteena rosmariinin tapaan. Kerkistä voi valmistaa myös hilloketta, pikkelssiä, siirappia tai teetä. Katso jutun lopusta kuusenkerkkäteen resepti!
Tuoreena kuusenkerkän maku on voimakas ja samaan aikaan hieman pistävä ja raikas. Mausta löytyy myös sitruksisuutta ja yrttisyyttä. Nuorempien kerkkien maku on voimakkaampi kuin vanhempien. Maku kuitenkin pehmenee kypsennettäessä.
Paras tapa säilöä tuoreet kuusenkerkät on pakastaminen. Pakastaminen kannattaa tehdä nopeasti, jotta kuusenkerkän maku ja ravintosisältö eivät kärsi.
Kuusenkerkkää pidetään terveydelle hyödyllisenä superfoodina.
Kuusenkerkkä sisältää paljon C- ja K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta sekä kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja useita flavonoideja.
Lisäksi kuusenkerkät sisältävät antibakteerisia ominaisuuksia, joiden uskotaan auttavan esimerkiksi yskän oireisiin.
Kuusenkerkkää ei kuitenkaan suositella syötäväksi astmaatikoille tai kuusesta allergisia oireita saaville.
Kuusenkerkkätee
Valmistusaika: 5-10 minuuttia
Ainekset:
Noin puoli litraa vettä
Kourallinen tuoreita kuusenkerkkiä
(hunajaa, sokeria ja/tai maitoa)
Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää kuusenkerkät kiehuvan veden joukkoon. Anna teen keittyä 5-10 minuuttia. Kaada valmis tee mukeihin, lisää halutessasi makeutusta ja/tai maitoa. Teen väri on haalea, mutta kuusenkerkkä maistuu mukavasti.
Vinkki: Jos haluat juomasta voimakkaamman makuista, käytä enemmän kuusenkerkkiä ja keitä niitä pidempään. Maku voimistuu ajan kanssa. Teevedessä olevat pehmenneet kuusenkerkät voi myös syödä hauskoina sattumina.
Kuusenkerkkä
- • Kerätty Suomessa useiden tuhansien vuosien ajan.
- • Käytetty ravinnon lisäksi myös rohtokasvina.
- • Auttaa kurkkukipuun ja yskään.
- • Hillitsee tulehduksia antibakteerisilla ominaisuuksillaan.
- • Sisältää paljon vitamiineja ja hivenaineita, kuten C- ja K-vitamiinia.
- • Parhaimmillaan kesäkuussa kerättynä.
- • Kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja siihen tarvitaan maanomistajan lupa.
- • Kuuluu luonnontuotteisiin, joita saa kerätä ja myydä verovapaasti 10 000 euroon asti.
- • Kerkkää ostavat ravintolat ja elintarviketeollisuuden yritykset.
- • Voi säilöä pakastamalla, pakkaskuivattamalla tai pikkelöitynä.
- • Tove Janssonin muumit syövät kuusenneulasia ennen talvilevolle käymistä. Tällöin ne ovat jo kovia ja kitkeriä, eikä syömistä suositella. Muumien kannattaisi ennemmin kerätä kuusenkerkkää keväällä ja säilöä sitä talven varalle.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
