Video: Koko ikänsä siikaa kalastanut Mathias Spolander neuvoo, miten halstratusta kalasta saa herkullista ruokaa
Kaikki lähtee siitä, että siika suomustetaan perusteellisesti.Tällä kertaa olemme rajajoen, Tornionjoen Ruotsin puolella siikaherkun valmistumista seuraamassa.
Koko ikänsä siikaa kalastanut ja eri tavoin ravinnoksi valmistanut Mathias Spolander tietää, miten halstraus tehdään niin, että lopputulos on täydellinen. Kaikki lähtee hänen mukaansa siitä, että siika suomustetaan perusteellisesti.
"Teemme pienen aukon pyrstön yläpuolelle. Sitten työnnämme kepin selkärankaa pitkin päähän asti. Tällä tavalla kala pysyy kepissä hyvin", Spolander selvittää.
Vatsa ei ole kokonaan aukaistu, vaan ainoastaan sen verran, että sappi saadaan pois. Se on kiinni maksassa. Sen jälkeen tehdään kalan kylkeen viiltoja, jotta paistoalue kasvaisi ja kypsyminen varmistuu.
Tämän jälkeen siika asetetaan tulen eteen. Ensimmäistä puolta paistetaan noin 20 minuuttia ja toista puolta 15-20 minuuttia. Tulen pitää yltää koko ajan kalan nenään asti, että paisto on tarpeeksi tehokasta.
"Tässä vaiheessa kalaa ei ole vielä maustettu millään tavalla. Ämpärissä on vain vettä ja suolaa. Suolaa sen verran, että raaka peruna kelluu siinä", kertoo Spolander suolan mittaamisesta.
Kuuma siika upotetaan suolavesiastiaan, ja siikaa huudellaan suolavedellä pari minuuttia.
Sen jälkeen siian voi syödä sormilla.
Paikalla oleva ranskalaispariskunta toteaa herkullista makua hämmästyen:
"Dèlicieux, herkullista!"
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
