Asiantuntijat muistuttavat: Suurten vonkaleiden pyydä ja päästä -kalastusta tulisi välttää kokonaan lämpimän veden aikaan
Kesällä kannattaa asiantuntijoiden mukaan keskittyä ruokakalan pyyntiin ja jättää isot kalat harventamaan särkikalakantoja.Kalastusmedia Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo kannustaa kesällä pienemmän ruokakalan kalastamiseen.
”Suosituimpia ruokakaloja ovat kuha, ahven sekä jopa hauki ja lahna. Ruokakalaksi kannattaa ottaa kooltaan 45–60 senttisiä kuhia, 60–80 senttisiä haukia ja 15–35 sentin pituisia ahvenia”, Kuusisalo muistuttaa tiedotteessa. Mikäli ison kalan kuitenkin saa tieten tahtoen tai sattumalta, on oltava valmis ottamaan se myös ruoaksi.
Elektroniikan kehittyminen mahdollistaa nykyään täsmäkalastamisen. Tämä on kasvattanut isoihin kalayksilöihin kohdistuvaa pyyntipainetta.
Kesällä lämpimän veden aikaan isojen vonkaleiden kalastus on kuitenkin syytä laittaa tauolle, koska suurille petokaloille pyyntitapahtuma lämpimässä vedessä on merkittävä rasitus. Kun ympäristön lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat enemmän happea elintoimintojensa ylläpitämiseen. Samalla veteen liuenneen hapen määrä laskee. Myös erilaiset kalataudit ja -loiset voivat heikentää kalojen kuntoa ja kykyä sietää lämpötilastressiä.
”Isoille petokaloille pyynti on aina suurempi rasitus lämpimässä vedessä, koska silloin veteen on liuenneena vähemmän happea. Lyhytkin väsytys voi yksinään olla kuolettava”, Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen professori Kimmo Kahilainen toteaa.
Myös Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Vainikan mukaan väsytystapahtuman ohella kalojen kuvaaminen ja punnitseminen voivat olla kohtalokkaita kalalle.
”Jos ei ole valmis ottamaan isoa kuhaa ruuaksi, ei kannata koukuttaa niitä ollenkaan, koska riski, että kala kuolee, on iso. Ilma-altistus on oleellisin vältettävä tekijä. Kalaa ei saa pitää ilmassa yhtään ja suositus on aina palauttaa kala veteen välittömästi”, Vainikka muistuttaa.
Vuoden 2024 alussa kalastuslakiin on kirjattu, että vapautettavaa kalaa on kohdeltava varoen. Kalastajan Kanava muistuttaa, että vastuullinen kalastaja ottaa pyynnin yhteydessä vahingoittuneen kalan aina ruokapöytäänsä.
Näitkö kuolleita kaloja?
Toimi näin, jos havaitset kalakuolemia
Lähde: Pirkanmaan ely-keskus
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat







