Ranskan esimerkki näyttää: Pahvipakkauksien korvaaminen muovisilla ei toimi ravintoloissa – ”15 prosenttia katoaa tai hajoaa ensimmäisen käytön jälkeen”
EU:n pakkausasetuksen on tarkoitus vähentää pakkausjätteen määrää. Jos Ranskan kokemuksia katsoo, pahvin korvaaminen ravintoloiden noutoruokapakkauksissa ei toimi.
Euroopan komissio on suunnitellut, että paikan päällä ravintolassa syötävät annokset tulisi jatkossa tarjoilla uudelleenkäytettävissä muoviastioissa kertakäyttöisten sijaan. Kuva: Jarkko SirkiäEuroopan parlamentti äänesti keskiviikkona kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen. Lopputuloksena oli huomattava loivennus komission ehdotukseen, jonka kummallisinta antia on esimerkiksi pahvisten noutoruoka-astioiden asteittainen korvaaminen uudelleenkäytettävillä muoviastioilla.
Monet jäsenmaat ovat vasta äskettäin heränneet komission esittelemän pakkausasetuksen ongelmiin. Yksi niistä on asetusta vahvasti tukenut Ranska.
Ranskan lainsäädännössä uudelleenkäyttövelvoite on ollut voimassa tämän vuoden alusta, kertoo Euroopan paperipakkausliiton (EPPA) pääsihteeri Matti Rantanen. Siellä tulokset muovisten asioiden uudelleenkäyttämisestä eivät ole lupaavia.
”Tulokset Ranskasta ensimmäisen 10 kuukauden ajalta on, että astiat ovat korkeintaan 29 kertaa olleet uudelleenkäytettäviä”, Rantanen sanoo. Sitten astiat alkavat näyttää niin epähygieenisiltä, että ihmiset eivät halua enää syödä niistä, tai ne hajoavat.
”Se, mikä on ollut yllättävää, on että ravintolan sisällä käytettävistä astioista 15 prosenttia katoaa tai hajoaa ensimmäisen käytön jälkeen”, Rantanen sanoo.
Astioissa käytettävä muovi myös on sellaista, että sitä ei pysty kierrättämään, joten se päätyy jätteeksi elinkaarensa lopussa.
”Oikeastiko halutaan, että tuodaan muovi takaisin markkinoille, missä siitä on yritetty päästä eroon?”
Muovin määrää on jo vuosia pyritty vähentämään ja esimerkiksi muovipillit ovat vaihtuneet pahvisiin.
”Yhtäkkiä tehdään ideologinen muutos, että pitäisi mennä uudelleenkäytettävään. Jos puhutaan pikaruokasektorista, missä annoksia voi mennä 1500–2500 per tunti kiireisinä aikoina, kova muovi on ainoa vaihtoehto”, Rantanen sanoo.
Esimerkiksi keraamiset, uudelleenkäytettävät astiat eivät toimi turvallisuussyistä, ja niiden varastointi on vaikeaa. Siksi uudelleenkäytettävissä astioissa tullaan luultavasti käyttämään ensisijaisesti muovia.
Kun perhe menee pikaruokaravintolaan syömään, muovin määrä aterian yhteydessä on nykyisellään noin 15 grammaa. Jos kaikki pahviset tuotteet korvattaisiin uudelleenkäytettävillä, muovin määrä nousisi 1500 grammaan.
”Voi laskea, montako kertaa astiaa pitää käyttää, ennen kuin muovin määrä kohtaa”, Rantanen sanoo.
”Oikeastiko halutaan, että tuodaan muovi takaisin markkinoille, missä siitä on yritetty päästä eroon?”
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat


