Pihlajanmarjat punertavat jo Etelä-Suomessa
Viimevuotisen huonon satovuoden jälkeen tänä vuonna sadosta on tulossa varsin kelvollinen. Marjat kypsyvät hiljalleen loppukesän aikana.
Pihlajan marjojen kypsymisestä tulee monelle mieleen syksy ja koulun alkaminen. Tänä vuonna puut punertavat jo nyt. Kuva: Jaana KankaanpääPihlajanmarjat ovat kypsymässä monessa paikassa. Luonnonvarakeskuksen vanhemman tutkijan Kauko Salon mukaan pihlajnmarjojen satovuosi on tänä vuonna keskivertoa. Viime vuosi oli heikko, kun taas sitä edellinen vuosi oli erittäin hyvä.
"Pihlajan marjomisessa on havaittavissa vuosittaista vaihtelua", Salo kertoo.
"Kesän ilmastolliset olosuhteet eivät ole sadon kannalta merkittävin juttu, vaan puiden oma kunto."
"Lumiset talvet voivat kyllä vaikuttaa puun jaksamiseen, mutta myöskään runsaan satovuoden jälkeisenä vuonna pihlaja ei yleensä jaksa heti seuraavana vuonna marjoa yhtä paljon", hän sanoo.
Pihlaja on erittäin monikäyttöinen puu. Sitä käytetään maisemoinnissa, sillä se on miellyttävän näköinen eri vuodenaikoina. Marjojen lisäksi myös lehtiä voi hyödyntää esimerkiksi teejuomissa. Sen puuaines on sitkeää ja kestävää ja sitä voidaan käyttää monenlaisiin käyttöesineisiin.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
