
Näin et tarvitse isoa pakastinta: Marjat voi säilöä veteen, sienet säilykkeisiin ja lihan kuivata
Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander neuvoo palaamaan vanhan ajan nikseihin.Tuskastuttaako sähkölasku? Isot arkkupakastimet voivat olla aikamoisia energiasyöppöjä. Mutta miten muuten syksyn satoa voi säilöä kuin pakastamalla?
Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo, että vanhan kansan säilöntäkeinot herättävät taas kiinnostusta.
”Ennen kun ei ole ollut kylmälaitteita, on säilötty paljon luovemmin. On hillottu, hapatettu, säilötty veteen ja tuoresurvottu”, Silander sanoo.
Hän huomauttaa, että pakastus on parhaimmillaan helppo tapa säilöä ruokaa kotivaraksi, mutta pahimmillaan se on ruokien saattohoitoa.
”Jos pakastimen sisältöä ei käy läpi, se voi olla vain viimeinen etappi kaikille ylimääräisille ruoille ennen, kuin ne siirtyvät biojätteeseen”, Silander sanoo.
Pakastimessa on yleensä paljon marjoja. Niistä voi tehdä pakasteiden sijaan hilloja, marmeladeja, hyytelöä, kuivattuja jauheita ja mehuja – kun mehut valmistaa keittämällä tai höyrystämällä, niitä ei tarvitse pakastaa, vaan ne säilyvät kellarissa.
Mutta yllättävää kyllä marjoja voi säilöä myös tuoreena ilman lisättyä sokeria.
”Puolukat, karpalot ja lakka sisältävät bentsoehappoa, joten niitä voi säilöä omassa nesteessään eli survoksena”, Silander vinkkaa.
Toinen hämmästyttävä vanhan ajan kikka on, että marjoja voi säilöä sellaisenaan vesipulloihin tai -purnukoihin. Tarkoitusta varten käyvät kovakuoriset marjat, kuten puolukat, karpalot, karviaiset, kirsikat ja lakat. Säilytystä ennen marjat voi perata eli esimerkiksi poistaa kirsikan kiven.
”Kunhan marjat ovat puhtaita, niitä voi laittaa kokonaisena keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen. Kannattaa varmistaa esimerkiksi painolla, että marjat ovat kokonaan veden alla”, Silander sanoo.
Vesisäilytys sopii myös pilkotuille raparperin paloille. Vesiastiat sijoitetaan pimeään ja viileään, kuten kellariin.
Marjojen lisäksi pakastimessa voivat viedä tilaa pakastevihannekset. Kasviksille sopii säilöntätavaksi pakastamisen sijaan hyvin etikkasäilöntä. Toinen vaihtoehto on hapatus.
Sen lisäksi vihanneksia voi kuivata, mikä on parhaimmillaan hyvin energiatehokasta. Uunin tai kasvikuivurin sijaan kuivaamisessa voi hyödyntää kodin omia lämmönlähteitä, kuten lämpöpattereiden tai keskuslämmityskattilan läheisyyttä, jää- ja pakastinkaappien yläpuolisia tiloja, leivinuunin päällystä sekä saunan jälkilämpöä.
”Kuivattujen tuotteiden energiatehokkuutta lisää se etteivät, ne vaadi lainkaan kylmäsäilytystä”, Silander sanoo.
Pakastimen tilaa ei kannata vallata sienillä, sillä ne säilyvät paremmin muuten. Esimerkiksi rouskuista voi tehdä sienisalaattia varten suolasieniä. Hapatus sopii myös sienille, mutta silloin puolet purkista pitää täyttää kasviksilla, koska sienet eivät hapatu yksin.
”Kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Silander sanoo.
Jos pakastimessa on tapana säilyttää lihaa tai kalaa, ne voi myös kuivata tai tehdä niistä säilykkeitä.
”Kotisäilykkeiden tekemisessä eläinperäisistä tuotteista on kasvisäilykkeitä suurempi riski pilaantumiseen ja bakteerien leviämiseen. Vaikka lihan säilöminen voi onnistua ongelmitta, en suosittelisi sitä joka kotiin. Jos kuitenkin lihasäilykkeitä päättää valmistaa, tulee ne säilyttää aina jääkaapissa”, Silander sanoo.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat









