Tämän verran litrasta suppilovahveroita maksetaan
Kaupallinen poiminta on moninkertaistunut.
Suppilovahveroita saa pieneltäkin alalta helposti korillisen, kunhan sattuu oikeaan maastoon. Kuva: Jaana KankaanpääArktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo, että vielä on hyvä aika poimia suppilovahveroita.
”Katsotaan miten ilmat kehittyy. Mutta lumen tuloon asti voi kerätä.”
Tämän vuoden suppissato ei ole Partasen mukaan ollut paras mahdollinen. Suppilovahveroita ei ole ollut niin paljon kuin tavallisesti, ja monin paikoin ne ovat jääneet vielä pieniksi.
Kauppaan tulleiden suppilovahveroiden määrät ovat vähän ajan sisällä moninkertaistuneet. Kun vielä vuosikymmen sitten määrät olivat 5 000–8 000 kiloa vuodessa, niin viime vuonna niitä tuli kauppaan lähes 31 000 kiloa. Enimmillään suppilovahveroita tuli kauppaan toissa vuonna, 35 000 kiloa.
Partasen mukaan suppilovahvero on hyvä kauppasieni, koska se on helppokäyttöinen ja hyvin jalostettavissa.
”Suppilovahveroiden haaste on se, että ne tulevat niin myöhällä, eikä niitä saa kerralla suuria määriä. Pelkästään niiden takia ei ostoautoja kannata kierrättää.”
Toivottavaa olisi, että keruu lisääntyisi sekä kaupallisesti että kotikäyttöön.”
Ruokaviraston tilaston mukaan ammattimaisessa kaupassa suppilovahveroista maksettiin viime vuonna 2,45 euroa kilolta. Hinta on ilman arvonlisäveroa.
Tori.fi:n ilmoitusten perusteella suppilovahveroiden litrahinta näyttää olevan useimmiten kolme euroa. Kymmenen litran ämpärillisen saa monin paikoin 20–30 eurolla.
Etelän kaupungeissa ämpärillisestä pyydetään usein 35–40 euroa. Pikakatsauksella uskaliain hintapyyntö oli 50 euroa Vaasan seudulla.
Kauppa siis käy yksityishenkilöiden välillä. Mutta on myös ammattiostajia.
”Meillä on joitakin sienifirmoja, joka ostavat. Ammattikeittiöihin ja ravintoloihin voi tarjota myös, ne ostavat vaihtelevasti. Elintarvikeviranomaiset suosittelevat, että ammattikeittiöt käyttäisivät koulutettuja poimijoita.”
Partanen kannustaa kansaa keräämään suppilovahveroita.
”Toivottavaa olisi, että keruu lisääntyisi sekä kaupallisesti että kotikäyttöön. Suppilovahverot ovat yleensä puhtaita ja helppoja kuivata.”
Partasen vaikutelma on, että suppilovahveroiden levinneisyysalue on laajentunut, ja niitä löytyy jo hyvinkin pohjoisesta. Sieni on myös viimeisen vuosikymmenen kuluessa opittu tunnistamaan ja huomaamaan metsästä entistä paremmin, joten käyttö on lisääntynyt.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat




