
Sienet sopivat keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin ja melkein mihin vain – nappaa tästä talteen kauden luottoreseptit
Suppilovahverokeitto, kantarellipiiras ja sieniohratto löytävät lautaselle vuodesta toiseen.Suppilovahverokeitto
4-6 annosta
- Ainekset
- 5 dl suppilovahveroita
- 2 sipulia
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 2 jauhoista perunaa
- 1 tl suolaa
- pari timjamin- tai rosmariininoksaa
- 7 dl vettä
- 1 prk (2 dl) pippuri ruokakermaa
- 1/2 dl persiljasilppua
- Koristeeksi
- timjamia tai persiljaa
- suppilovahveroita
Valmistusohje
Hienonna puhdistetut sienet, sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna sienisilppua kattilan pohjalla, kunnes neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulikuutiot. Hauduta hetki.
Lisää perunat pieninä paloina ja mausteet. Kaada päälle vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta yrtinoksien rangat pois. Lisää persiljasilppu. Soseuta keitto. Lisää pippurikerma ja kuumenna keitto. Koristele annokset yrteillä ja pienillä, pannulla kypsennetyillä suppilovahveroilla.
Vinkki
Keitosta saa vegaanisen, jos korvaa voin rypsiöljyllä ja ruokakerman pippurin makuisella kauraruokavalmisteella.
Resepti: Anneli Pessala
Kylmäsavuporo sopii kantarellin kaveriksi piiraaseen, joka on oiva tarjottava vaikka vieraille. Kuva: Sanne KatainenKantarelli-poropiiras
noin 12 palaa
- Ainekset
- 125 g voita
- 2½ dl graham- tai hiivaleipäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
- 2 rkl kylmää vettä
- Täyte
- noin 500 g kantarelleja
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- 2 rkl sitruunamehua
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- 50 g poron kylmäsavupaistia silputtuna
- 2 dl mustaleimaemmentaalijuustoraastetta
- 1 rkl rosmariinia hienonnettuna
- Päälle
- rucolaa
Valmistusohje
Mittaa paloiteltu kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ainekset leikkuuterällä murumaiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita edelleen, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Vältä turhaa sekoittamista.
Taputtele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisija 28 senttiä) pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja silppua sipuli.
Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää voi ja sipulit. Kääntele hetki. Lisää sitruunamehu ja mausteet. Hauduta hetki ja anna seoksen jäähtyä.
Sekoita ranskankerma ja munat kulhossa. Lisää poro, juustoraaste, rosmariini ja jäähtynyt kantarelliseos.
Pistele piiraspohja haarukalla ja esipaista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.
Levitä täyte vuokaan ja tasoita pinta. Jatka piirakan kypsentämistä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua. Lisää päälle rucolanlehtiä koristeeksi.
Resepti: Helena Saine-Laitinen
Sieniohratto
4 annosta
- Ainekset
- 3 dl kuivattuja metsäsieniä, esim. mustavahakkaita, suppilovahveroita tai herkkutatteja
- 1 sipuli
- 10 cm pala purjoa
- 2 rkl voita
- 3 dl esikypsennettyjä rikottuja ohrasuurimoita
- 4 dl valkoviiniä
- noin 5 dl kasvislientä
- noin 3 dl sienten liotusvettä
- 2 dl ruokakermaa
- 2 dl pecorinojuustoa raastettuna
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 tl timjaminlehtiä
Valmistusohje
Pane kuivatut sienet veteen likoamaan noin 20 minuuttia ennen ruuanvalmistusta.
Nosta sienet vedestä, purista kuivemmiksi ja leikkaa tarvittaessa palat pienemmiksi. Säästä liotusvesi.
Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja viipaloi purjo. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit. Sekoita joukkoon sienet.
Lisää ohra ja anna myös sen kuullottua hetki. Lisää valkoviini, sekoita ja anna kiehua, kunnes viini on imeytynyt ohraan.
Lisää kattilaan kasvislientä ja sienten liotusvettä vuorotellen desi kerrallaan, kunnes ohra on lähes kypsää. Lisää kerma, raastettu pecorinojuusto sekä mausteet. Anna hauta vielä, kunnes neste on lähes imeytynyt ohraan. Valmiin ohraton koostumus on valuvan löysää ja ohrassa on juuri ja juuri hiukan purutuntumaa mukana.
Viimeistele sieniohratto pecorinoraasteella.
Vinkki:
Sieniohrattoon voit käyttää myös tuoreita sieniä. Puhdista ja paloittele ne ja paahda kattilassa sipulien kanssa. Lisää voi ja ohra vasta, kun sienistä irtoava neste on haihtunut lähes kokonaan.
Resepti: Kati Pohja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









