Lukijalta: Ravitsemussuositukset menivät pieleen – paikalliset olosuhteet pitää laadinnassa ottaa huomioon
Suurin osa eri väestöistä ja heimoista on ollut paikoillaan tuhansia vuosia ja sopeutunut geneettisesti alueen ravintoon, kirjoittaa lääkäri Seppo Villanen.Suomessa julkaistiin uudet ravintosuositukset. Suosituksissa on puutteita ja ilmastonmuutosahdistus on vaikuttanut niihin.
Ravintosuosituksia ja ravintotutkimuksia ei voi sellaisenaan siirtää maapallon eri puolelta toiselle. Muuttujia on liikaa. Pelkästään käyttöveden koostumuksessa on isoja eroja. Aurinko ja ilmasto vaikuttavat myös elinikään. D-vitamiinitasoissa on kansojen ja maiden välillä huikeita eroja. Eri maiden on ravintosuosituksissa on huomioitu alueen oma ravintoperinne.
Suurin osa eri väestöistä ja heimoista on ollut paikoillaan tuhansia vuosia ja sopeutunut geneettisesti alueen ravintoon. Ruoansulatuksessa keskeisimmät tekijät ovat suoliston bakteerikannat. Ne ovat erilaiset eri puolilla maailmaa ja eri väestöissä. Suoliston bakteerit ovat tärkeä osa myös immuunipuolustusta. Niistä julkaistaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.
Jos bakteerikanta on haitallinen, suolisto voidaan tarvittaessa ”steriloida” ulosteensiirrolla eli bakteerikantojen siirrolla.
Suomalaiset ovat tulleet tähän maahan jäätiköiden sulamisen ja ilmaston lämpenemisen myötä. Olemme eläneet riistalla, kaloilla ja hylkeillä. Asumme pääosin arktisella alueella. Arktisten heimojen ruokavaliossa ei ole puutteita ja eliniät ovat pitkiä, mikä on vaativissa olosuhteissa on loistava saavutus.
Suomalainen ruoka kasvatetaan ja valmistetaan kotimaassa. Ilmastomme ja maaperämme on puhdas, valvonta ja laadun seuranta on tarkkaa, kylmäketjut toimivat. Hyvän ruuan eteen on tehty valtavasti työtä.
Punainen liha on nyt sitten julistettu terveydelle vaaralliseksi. On muistettava, että ilman poroja, hirviä ja lehmiä olisimme kuolleet nälkään aikapäiviä sitten.
Lihaa ja muitakin elintarvikkeita prosessoidaan, jotta niiden säilyvyys parantuisi. Prosessointitekniikoita ovat muun muassa suolaaminen, palvaaminen, aurinkokuivaaminen ja pastörointi. Maidon säilyvyyttä parannetaan tekemällä siitä hapatteita tai juustoa.
Erityisen tarpeellista prosessointi on esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa, joissa ruoka pilaantuu kuuman ilmaston vuoksi nopeasti. Italiassa lehmille käytetään paljon antibiootteja jotka vaikuttavat kyseisen alueen bakteerikantoihin. Ilman tuhtia prosessointia italialaiset olisivat kuolleet ruokamyrkytyksiin.
Suomalaisten makkaroiden prosessointi on aika vähäistä. Ei ole pakko syödä espanjalaista kinkkua.
Seppo Villanen
lääkäri, eläkkeellä
Merikarvia
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









