Lukijalta: Kala-alan on aika lopettaa selittely – nyt tarvitaan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta
Kotimainen kalankasvatus tuo elinvoimaa saaristoon ja rannikkoalueille, joissa se on työllistänyt ihmisiä sukupolvien ajan, kirjoittavat Toni Hukkanen, Hans-Mikael Helenius ja Jussi Kosomaa Nordic Troutista.MOT-ohjelman paljastukset (17.2.) kirjolohien kasvatuksesta järkyttivät suomalaisia. Kaikki kasvattajat eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi, vaikka valtaosin alalla toimitaan vastuullisesti. Nordic Trout ja tytäryhtiömme Kalaneuvos ottavat asian vakavasti, vaikka omilla kasvattamoillamme asiat ovat hyvin eikä niihin kohdistunut moitteita.
Olemme kehittäneet vastuullista avovesikasvatusta vuosikymmenten ajan.
Kotimaisen kala-alan maineen parantaminen ja kalan terveyshyödyistä puhuminen on koko yhteiskunnan etu. Ravitsemussuositukset korostavat kalan merkitystä terveellisenä ja ympäristöystävällisenä proteiinina ja hyvien rasvojen lähteenä.
Jos suomalaiset tuplaisivat syömänsä kalan määrän, kansanterveyden säästöt voisivat arvioiden mukaan olla jopa 2 miljardia euroa. Kotimaisen kalankasvatuksen vuosittainen lisäys 10 miljoonalla kilolla loisi 1 400 uutta työpaikkaa.
Avovesikasvatettu kirjolohi on ympäristön kannalta kestävä valinta. Jo vuosia sitten WWF nosti suomalaisen ja ruotsalaisen kirjolohen ympäristön kannalta suositeltavaksi valinnaksi.
Vastakkain ovat nyt ympäristövaikutuksiltaan merkittävät norjalaiset tuotantolaitokset ja toimintaansa vastuullisesti ja läpinäkyvästi kehittävät kotimaiset avovesikasvatuslaitokset.
Lisäksi markkinoilla on kirjolohta, jonka tuotannossa on käytetty kiertovesikasvatusta. Se ei ainakaan toistaiseksi varmista kalojen hyvinvointia ja pientä hiilijalanjälkeä yhtä hyvin kuin perinteinen, hyvin hoidettu avovesikasvatus.
Luonnollisissa virtaavissa vesissä kala kasvaa vahvaksi ja terveeksi. Sen liha on rakenteeltaan ja maultaan erinomaista. Avovesikasvatuksessa kalat kokevat vuodenaikojen vaihtelut ja kehittyvät kuten luonto on tarkoittanut. Optimoitu ruokinta varmistaa sen, että ylimääräistä fosforia ja typpeä ei päädy merenpohjaan.
Kasvatuspaikkojen rotaatio varmistaa vesialueiden elpymisen ja minimoi ympäristövaikutuksia.
Toimintamme on sertifioitu tiukimpien kansainvälisten standardien mukaisesti, mikä varmistaa vastuullisuuden koko ketjussa ja antaa kuluttajalle varmuuden tuotteen eettisyydestä ja laadusta.
Kotimainen kalankasvatus tuo elinvoimaa saaristoon ja rannikkoalueille, joissa se on työllistänyt ihmisiä sukupolvien ajan. Kalankasvatuksen lisääminen luo uusia työpaikkoja, vahvistaa Suomen ruokahuoltovarmuutta ja tukee paikallista elinkeinoa.
Emme voi hyväksyä alalla tapahtuvia laiminlyöntejä. Ne vahingoittavat kaikkia vastuullisia toimijoita. Siksi haastamme koko alan nostamaan rimaa. On aika tehdä kasvatuslaitosten läpinäkyvyydestä normi ja kertoa rehellisesti, missä ja miten kalat kasvatetaan.
Toni Hukkanen
toimitusjohtaja, Nordic Fish -konserni
ostojohtaja, Kalaneuvos
Hans-Mikael Helenius
toimitusjohtaja, Kalaneuvos ja Nordic Trout
Jussi Kosomaa
liiketoimintajohtaja, Nordic Trout
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








