Hunajafakta
Suomessa tuotetaan 0,8–3,0 miljoonaa kiloa hunajaa vuodessa. Sato vaihtelee suuresti sään mukaan. Suomalaisen mehiläistalouden liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.
Hunajan omavaraisuusaste Suomessa on noin 68 prosenttia. Hunajaa tuodaan eniten Keski- ja Etelä-Amerikasta.
Suomalainen kuluttaa keskimäärin 560 grammaa hunajaa vuodessa, mikä on vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin.
Meillä on noin 2 600 mehiläistuottajaa. Mehiläishoitoa harjoitetaan lähes koko Suomessa, mutta eniten tuotantoa on Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisimmat hunajantuottajat ovat Rovaniemen pohjoispuolella. Pesämäärä on kasvussa.
Yksi pesä tuottaa 19–56 kiloa hunajaa vuodessa.
Hunaja maistuu makeammalta kuin sokeri, mutta siinä on vähemmän kaloreita kuin sokerissa.
Juoksevissa hunajissa on enemmän hedelmäsokeria kuin kiteisissä. Suomalaisissa hunajissa on yleensä enemmän rypälesokeria kuin tuontihunajissa, ja ne kiteytyvät muutamassa kuukaudessa. Vain maitohorsmahunaja voi säilyä pitkään juoksevana.
Lähteet: mmm.fi
Koivulehto, Kari: Hunajakirja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
