Avokeittiö on nykyajan rakentamisen pahin vitsaus
Kokkailurauhan lisäksi keittiössä on myös jotain omaa tunnelmaa. Sellaista ei avokeittiöstä löydy, kirjoittaa MT:n toimittaja Anniina Jokinen.Kun pari vuotta sitten suunnittelin asunnon ostamista, kriteerejä oli muutamia. Yksi kuitenkin oli ylitse muiden: asunnossa on oltava kunnon keittiö. Ei mikään olohuoneen niskaan hengittävä avokeittiö, vaan kokonaan erillinen huone.
Sellaisia on – ainakin pääkaupunkiseudulla – yllättävän vähän.
Sen ei ehkä pitäisi yllättää, kun miettii, millainen tarve asunnoille pääkaupungin tuntumassa on. Pinta-alassa säästää, kun keittiön lätkäisee olohuoneeseen tai eteiseen.
Lain mukaan asuinhuoneen, kuten keittiön, on oltava vähintään seitsemän neliömetrin kokoinen ja huoneeseen kuuluu ikkuna. Miksi turhaan rakentaa ylimääräistä, seitsemänneliöistä, ikkunallista huonetta, kun sen sijaan olohuoneen perälle voi rakentaa ihanan ja avaran, niin modernin ja hienon avokeittiön?
Helsingin Sanomat uutisoi viikko sitten (23.10.) Espooseen rakennetuista tornitaloista, joissa pienimmät kaksiot ovat alle 36-neliöisiä. Niissä keittiö löytyy eteisestä ja makuuhuone täyttää nipin napin seitsemän neliön minimipinta-alan.
Skanska kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma kertoi HS:n jutussa, että hintatason takia ihmiset haluavat tehokkaita neliöitä.
Tehokkaita neliöitä! Pelkkä sanapari herättää minussa inhoa.
Tuskinpa ihmiset erityisesti haaveilevat tehoneliöistä, vaan ennemminkin kyse on siitä, ettei suurimmalla osalla ole varaa ostaa mieleistään kotia. Monelle keittiö ei ole se tärkein tila, joten siitä voi luopua, kun jostain pitää nipistää.
Minäkin olisin kaivannut kotiini enemmän makuuhuoneita, mutta keittiö oli prioriteetti. Isompaa asuntoa pitää myöhemmin etsiä jostain kauempaa, mieluiten maalta.
Ellen sitten tartu erään kollegani ehdotukseen ja siirrä keittiötä olohuoneen seinustalle. Operaation myötä tulisi yksi makuuhuone lisää ja ihana, avara, nykyaikainen avokeittiö.
Niissä tehoneliöissä voisi sitten kokkailla samalla, kun vieraat istuvat olohuoneen sohvalla haistelemassa keittiön käryjä. Likaiset pannut ja kattilat kurkkivat keittiön tasoilta, kun syömme ahtaaksi muuttuneessa keittiö-ruokailuhuone-olohuone-hybriditilassa.
Toki joku varmaan pitää avokeittiötä oikeasti kätevänä ja kivana ratkaisuna. Minäkin olen asunut asunnossa, jossa sellainen oli toteutettu fiksusti siten, että osa keittiön kaapistoista erotti kokkausalueen muusta oleskelutilasta.
Olen asunut myös asunnossa, jossa sohva oli huoneen yhdessä päädyssä, tv sitä vastapäätä toisella puolella huonetta ja avokeittiö ja ruokapöytä niiden välissä pitkiä sivuja vasten. Se oli kamalaa ja epäkäytännöllistä, mutta neliöt olivat kieltämättä tehokkaita.
Oli avokeittiö toteutettu hyvin tai huonosti, minä en enää sellaista huoli. Kokkailurauhan lisäksi keittiössä on myös omaa tunnelmaa. Sellaista ei avokeittiöstä löydy.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





