Lukijalta: Kuluttaja haluaa halpaa ruokaa – suomalaisen viljelijän pitäisi saada tuottaa samoilla säännöillä kuin muualla
Suomalainen viljelijä taiteilee rajoitusten keskellä, kirjoittaa Marko Suuronen. Hän ehdottaa, että alkutuotanto vapautetaan nykyisistä rajoituksista ja saatetaan maataloustuottajat näin samalle viivalle muiden maiden viljelijöiden kanssa.On selvää, että halpuutettaessa elintarvikkeita ostot tehdään vain hinnan perusteella. Kauniit puheet kotimaisen ruoan suosimisesta eivät kuluttajalla paina, kun rahat ovat tiukalla.
Koska vain hinnalla on väliä, Suomessa on pohdittava, miten ruoka tuotetaan. Miksi täällä mitataan homeita viljakuormista gramman tuhannesosan tarkkuudella, kun muualla sitä ei tehdä? Miksi peltojamme ei lannoiteta kompostilannoitteella ja säästetä miljoonia? Kuka estää lannoitekaupan asettamalla raskasmetallirajat, ettei kilpailun lisääminen onnistu?
Ruiskutus glyfosaatilla ennen korjuuta on tehokas kuivausmenetelmä. Sallitaan se. Sallitaan lihakarjalle hormonit, jolloin tuotanto tehostuu. Annetaan liha- tai munatilan myydä itse tuotteensa suoraan asiakkaille ilman byrokratiaa.
Nämä ovat esimerkkejä toimista, joita tehdään jo Euroopassa ja EU-maiden ulkopuolella. Miksei meillä?
Menetelmillä nostetaan kannattavuuskriisissä oleva Suomen maatalous ja tarjotaan vastaus kuluttajan toiveisiin.
Koska suomalainen viljelijä taiteilee rajoitusten keskellä, vapautetaan alkutuotanto ja asetetaan maataloustuottajat samalle viivalle muiden maiden viljelijöiden kanssa.
Mikäli kuluttajaa edellä kirjoitettu kauhistuttaa, on se myöhäistä. Suomeen tuodaan jo nyt viljaa, joka käsitellään bakteerien takia, jotta sitä voidaan käyttää. Ulkomainen vilja on viljelty lannoituksella tai lihajaloste tuotettu tavalla, jota ei Suomessa sallita. Silti lopputuotteen saa myydä kaupan hyllyllä.
Kauppaliikkeiden on turha selittää, että tuontiruoka on vastuullisesti tuotettu. Kuinka tuhannet kontit, rekat tai laivat tarkistetaan erikseen? Ei mitenkään.
Koska kotimaisen maatalouden ja ruokahuollon selkäranka on katkeamassa, ostamme yhä enemmän ruokamme ulkomailta. Sallitaan suomalaisen maatalouden toimia samoin, tehokkaasti, ilman rajoituksia kilpailla tuontia vastaan samoilla ehdoilla, koska tätähän kuluttajat haluavat, halpaa ruokaa. Annetaan sitä mitä tilataan, kotimaasta.
Marko Suuronen
Orimattila
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










