Miedon markettiviinin hinta oli iso yllätys, kun sitä vertasi Alkon vastaavaan tuotteeseen
Helena Petäistö löysi tutun valkoviinin lähimarketista, jonka valikoimiin se alkoholilain uudistuksen myötä on päässyt. Sitten paljastuikin yllätys, joka saa hänet hakemaan pullon seuraavalla kerralla tutusti ”viinakaupasta”.
Viinin hinta voi yllättää, kuten kävi Helena Petäistölle. Kuvan viinit eivät liity kirjoitukseen. Kuva: Carolina HusuSyksy on riistaherkkujen aikaa. Härveliostokset kannattaa jättää syksyyn, sillä kaupanpäällisiksi voi mökkipaikkakunnalla juuri nyt saada vaikka hirvenlihaa.
Niin paljon ilahdutti ilmalämpöpumpun mukana tullut kimpale hirven sisäfileetä, että syksyisten päivälliskutsujen muuten mukava ilahduttaja, maailmankuulu kukko viinissä, ”coq au vin”, sai jäädä kiekumaan muihin pöytiin – eihän se sitä paitsi oikeasti mitään kukkoa olekaan.
Mutta enpä arvannut, mitä yllätyksiä hyvän hirvenlihapihvin valmistuksen mukana paljastui. Koska herkkusuiden maassa ei hirveä tunneta, avasin ranskalaisen reseptikirjan kohdasta ”peura”. Sieltä löytyi ohje, joka toi jo lukiessa veden kielelle.
Ei muuta kuin lähimpään markettiin hakemaan kaikki tilpehöörit mukaan lukien reseptin vaatima valkoviini, jonka myös saa nykyään kätevästi marketista.
Ja taas ilahduin: Kappas, jopa ”oman viinitarhan” tuttua tuotetta näytti olevan hyllyssä. Nappasin sen mukaan hyväilemään hirven sisäfileetä niin kuin ranskisten resepti neuvoi.
Pullon etiketti oli hiukan muuttunut aiemmasta, ja sain päähänpiston koukata viereisen Alkon kautta ja hakea sieltä vielä toisenkin pullon Santa Helenaa varmistaakseni, onko kyseessä todellakin tuntemani viinitarhan tuote. Kyllä oli: Alkon pullossakin oli sama, uusi etiketti.
Keittiössä avasin alemman alkoholipitoisuuden markettipullon, lorautin siitä puolet kulhoon hienonnetun sipulin, siivuiksi pilkotun porkkanan, katajanmarjojen, neilikankynsien ja laakerinlehden päälle ja upotin hirven sisäfileet rentoutumaan tähän tuoksuvaan kylpyyn 12 tunniksi.
Lorautin vielä itselleni puoikkaan ”kokin lasillisen” ja istahdin syynäämään rauhassa viinipulloja vähän tarkemmin.
Vertailussa selvisi, että toinen suurista suomalaisista markettiketjuista myy valkoista Santa Helenaa, jonka alkoholipitoisuus on 8 prosenttia, hintaan 7,85 euroa. Samaa viiniä, mutta alkoholipitoisuudeltaan 12,5 prosentin vahvuisena, myy Alko 8,60 euron hintaan. Valtion entinen monopoli myy alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa viiniä lähes samaan hintaan.
Asia oli minulle aikamoinen yllätys. Mielikuvissa kun kummittelee toisaalta suomalainen kuluttaja, joka ravaa marketista toiseen ennen kaikkea edullisten tarjousten perässä, ja toisaalta se, että entistä laajempaan jakeluun tullessaan viininkin hinta laskisi.
Nyt – hirven ansiosta! – selvisi, ettei näin ole.
Jos haluaa viinipullon marketista Alkon hintaan, on myös etsittävä ensin kaikki tarjoukset, joilla voi säästää viinin hintaeron verran.
Tämän harmin korvasivat kuitenkin erittäin onnistuneet fileepihvit, sillä pippurikastikkeeseenkin löÿtyivät kaikki tilpehöörit marketista: salottisipulia, saman viinin lisäksi myös valkoviinietikkaa, kirnuvoita, lihalientä ja mustaa pippuria myllyssä murskattavaksi.
Ensi syksyn hirvelle osaan hakea viinipullon vanhanaikaisesti viinakaupasta.
Kolumnin kirjoittaja on toimittaja, tietokirjailija.
Tekstiä muokattu 27.10. kello 15.10: marketissa viinipullon hinta oli 7,85 euroa, ei 15,70 euroa kuten tekstissä ensin mainittiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





