
Lehtikaalista syntyy niin sipsit kuin smoothiet – Ota tästä toimivat reseptit
Lehtikaali tuo piristävän lisän ruokaan, sillä sitä voi käyttää moneen.Tummanvihreä tai joskus jopa punertava lehtikaali sopii sellaisenaan niin salaattiin kuin smoothieen, mutta yhtä hyvin sitä voi käyttää keittoihin ja muhennoksiin tai surauttaa pestoksi.
Parmesaanin sijasta voit tehdä peston kotimaisesta mustaleimaemmentalista ja pinjansiemenet voi korvata vaikka manteleilla tai auringonkukansiemenillä.
Syksyn terveellisin pannari jatketaan lehtikaalilla ja omenoilla ja saunaillan herkkuhetkeen paahdetaan pussillinen lehtikaalisipsejä.
Vihreä lehtikaalismoothie
2–3 annosta
1 banaani
2 isoa lehtikaalin lehteä
2 dl vaniljajugurttia
2 dl maitoa
Pinnalle:
uunipaahdettuja vehnänalkioita
Huuhtele lehtikaalin lehdet ja revi ne sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen, mutta jätä kovat lehtiruodit pois. Lisää banaani, jugurtti ja maito ja surauta tasaiseksi juomaksi.
Ripottele pinnalle halutessasi uunissa paahdettuja vehnänalkioita. Tarjoa heti.
Lehtikaali-omenapannari
200 g lehtikaalia (noin 7 lehteä)
4 dl täysmaitoa
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2–1 tl suolaa
1 rkl öljyä
noin 7 pientä omenaa
Huuhtele lehtikaalin lehdet ja hienonna ne maidon kanssa joko sauvasekoittimella kulhossa tai tehosekoittimessa. Sekoita taikinakulhossa maitoseoksen joukkoon munat, jauhot ja suola. Anna turvota puolisen tuntia.
Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne.
Kaada taikina leivinpaperin päälle vuokaan. Levitä omenaviipaleet pinnalle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa raejuuston ja puolukkahillon kera.
Vinkki: Jos haluat tehdä pannarista makean välipalan, ripottele omenalohkojen päälle sokeria ennen paistamista tai tarjoa siirapin kera.
Lehtikaalisipsit
125 g lehtikaalia (noin 4 lehteä)
2–3 rkl rypsiöljyä
chili-grillimaustetta
Pese lehtikaali ja kuivaa se talouspaperilla tai salaattilingossa. Revi lehdet irti kovasta lehtiruodista. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet ja kierittele lehdet seoksessa niin, että ne maustuvat.
Levitä lehdet uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Paista 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kääntele noin puolivälissä ja tarkkaile, etteivät lehdet pääse palamaan. Sipsit ovat valmiita, kun reunat ovat vähän ruskistuneet.
Varoitus: näihin tulee himo!
Lehtikaalipesto
150 g lehtikaalia
50 g auringonkukansiemeniä tai manteleita
75 g mustaleimaemmentalia
1 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
Keitä lehtikaalinlehtiä pari minuuttia. Anna lehtien jäähtyä ja laita tehosekoittimeen. Lisää muut aineet ja anna käydä tasaiseksi. Jos massa on liian paksua, lisää tilkka vettä.
Laita pesto lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Käytä levitteenä tai esimerkiksi pastan tai kalan lisukkeena.
Lehtikaalikeitto
(2 annosta)
200 g lehtikaalia (kuinka monta lehteä?)
2 dl vettä
2 dl maitoa
100 g maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi basilika-, yrtti- tai ruohosipulijuustoa)
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl fariinisokeria
1/2–1 tl suolaa
Poista kaaleista lehtiruoti, huuhtele lehdet ja revi pieniksi. Keitä vedessä 10 minuuttia.
Hienonna kaalit sauvasekoittimella. Sekoita vehnäjauhot kylmään maitoon ja sekoita keittoon. Keitä viitisen minuuttia. Lisää vielä tuorejuusto, mausta suolalla ja sokerilla ja kuumenna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



