Ruokaturva yhä harvemmilla harteilla ‒ joka viides maatila vaarassa lopettaa
Kannattava ja kilpailukykyinen maatalous on koko kotimaisen elintarviketuotannon ja ruokaturvan perusta.
Maitoauto on tulevaisuudessa entistä harvinaisempi näky, koska karjatilojen määrä vähenee vauhdilla. Kuva: HANNU RAINAMOLähiTapiolan alkukesästä julkistaman Arjen Katsaus -kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista on ainakin jonkin verran huolissaan maatilojen tilanteesta ja ruokaturvasta. Kolmasosa kertoi olevansa asiasta erityisen huolissaan. Syytä huolestumiseen todellakin on. Tuottajien määrä vähenee vauhdilla ja tilakoot kasvavat. Rakennemuutoksesta ja tuotannon tehostumisesta huolimatta tuotannon kannattavuus ei ole parantunut.
OP:n maa- ja metsätalouspalveluiden johtajan Teppo Pöllänen arvioin keväällä, että maatilojen alasajoja tulee lähiaikoina lisää. Hän ennakoi, että ensi vuosi on pahin. Vaikka tuottajahinnat ovat nousseet, ovat kustannukset nousseet nopeammin. Pöllänen muistutti, että Suomen huoltovarmuus lepää yhä harvempien tuottajien harteilla. Hänen mukaansa Suomessa on edelleen paljon hyvin pärjääviä tiloja, mutta haasteena on saada riittävän suuri määrä tiloja menestymään, jotta huoltovarmuus säilyy. Se on Pölläsen mielestä kansallisesti iso asia.
Nyt on korkea aika ottaa viljelijöiden viesti tosissaan.
Pöllänen totesi Maatalouskonemessuilla viime viikolla järjestetyssä Ruokamarkkinat ja ruokaturva tänään ja huomenna -paneelissa, että noin 20 prosenttia suomalaisista maatiloista on tilanteessa, että taloudellisista syistä niiden jatkoa pitää pian arvioida. ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko puolestaan arvioi, että maatiloista vain noin 10–15 prosenttia tekee järkevää taloudellista tulosta. Valtaosalla tiloista menee hänen mukaansa heikosti. Taloustilanteen heikkeneminen ei ole tapahtunut hetkessä, vaan Pölläsen mukaan valtaosalla vaikeuksiin ajautuneilla tiloilla haasteet ovat olleet näkyvissä jo muutaman vuoden ajan. Lopettamisuhan alla on kaikenkokoisia tiloja.
Ruuan tuotannon huonosta kannattavuudesta ja tuottajien jaksamisesta on puhuttu jo vuosia. Monia seminaareja ja keskusteluja näiden asioiden ympärillä on pidetty, mutta muutoksia ei ole saatu aikaan. Nyt on korkea aika ottaa viljelijöiden viesti tosissaan. Kannattava ja kilpailukykyinen maatalous on koko kotimaisen elintarviketuotannon ja ruokaturvan perusta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


