Työkseen ei voi olla talkoissa
Tyhjentyneiden jauhelihahyllyjen pitäisi viime herättää elintarviketeollisuuden ja kaupan ottamaan enemmän vastuusta kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuudesta.
Naudan jauhelihan loppuminen kauppojen hyllyiltä on pitkän ajan kehityksen tulos. Kuva: Jarkko SirkiäKauppojen tyhjät naudan jauhelihahyllyt olivat elintarvikeketjulle ja kuluttajille tarpeellinen herätys. Kuinka on mahdollista, ettei naudan jauhelihaa olekaan tarjolla, vaikka se on ollut usein kaupan vetonaulatuote?
Syitä ja syyllisiä tilanteeseen on etsitty, mutta mikään yllätys tyhjentyvien hyllyjen ei pitäisi olla. Se on pitkän kehityksen tulos. Työkseen ei kukaan voi olla talkoissa. Keskon tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaavan johtajan Harri Hovin mukaan jauhelihatilanne tuli kuitenkin kaupoille yllätyksenä. (MT 19.5.)
Perussyy pulaan on, ettei naudanlihassa kotimainen tuotanto ei ole vuosiin vastannut kulutusta. Siihen taas on monia syitä, mutta tärkein on, ettei lihantuotanto ole kannattavaa. Yleensä kauppa on tuonut lihaa ulkomailta, mutta nyt se on kotimaiseen hintatasoon verrattuna todella kallista.
Jos kysyntä kasva ja tuotanto vähenee, siihen pitäisi hinnan reagoida.
Oululaisen K-kauppiaan Janne Saarelan mielestä jauhelihapula johtuu elintarviketeollisuuden ja tuottajien näkemyseroista, jotka vaikuttavat naudanlihan saatavuuteen Suomen ja koko Euroopan alueella. Saarela on oikeilla jäljillä, mutta näkemyseroa on kyllä myös elintarviketeollisuuden ja kaupan välillä.
Koko ruokaketjun pellolta pöytään tulisi kantaa vastuusta kotimaisen ruuan riittävyydestä. Suomen päivittäistavarakauppaa edustavan PTY ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkasen mukaan päivittäistavarakauppojen kesken ei ole käyty keskusteluja siitä, millaista vastuuta kaupan tulisi kantaa suomalaisen ruoantuotannon turvaamisesta (MT 28.3.).
Irlannin tuottajahintojen perusta taitaa olla viennissä Viime vuonna maan elintarvikevienti oli noin 17 miljardia euroa, Suomen noin 2,3 miljardia.
Naudanlihan niukkuus näkyy Euroopassa myös tuottajahinnoissa, jotka ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Esimerkiksi viikolla 19 Irlannissa R3-luokan sonnin kilohinta oli 7,35 euroa kilolta ja Suomessa 5,24. Irlantilaisen maatalouslehden Farmers Journalin mukaan Irlannissa isot lihatalot yrittivät laskea tuottajahintoja, mutta naudanlihan tuottajat eivät siihen suostuneet, vaan vähensivät eläinten myyntiä. Lihatalojen oli pakko korottaa hintoja takaisin.
Irlannin tuottajahintojen perusta taitaa olla viennissä. Viime vuonna maan elintarvikevienti oli noin 17 miljardia euroa, Suomen noin 2,3 miljardia. Suomessa ei tällä hetkellä riitä ainakaan naudanlihaa vientiin.
Ruokaketjun tulonjako-ongelmista on puhuttu paljon, mutta puheen tasolle teot ovat jääneetkin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



