Lihakriisi niittää tiloja ja tuotantoa
”Markkinoilla kauppa on vahva, lihatalot tekevät nollatulosta ja lihantuottajat raskasta tappiota.”Syksy ei ole tuonut helpotusta suomalaisten lihantilojen tuskalliseen kannattavuuskriisiin. Sianlihatuotanto on heikkojen hintojen vuoksi vajonnut jo sinä määrin, että joulun kinkkukaupassa kotimaisista kinkuista on tulossa pulaa.
Keski-Euroopan dioksiiniskandaalin aiheuttama markkinahäiriö on jättänyt sekä sian- että naudanlihan tuottajahinnat kestämättömän alhaisiksi.
Tiistaina MTK:n lihavaliokunnat olivat kutsuneet Helsinkiin koolle kriisikokouksen, jossa olivat mukana myös tuottajaosuuskuntien, lihatalojen ja maataloushallinnon edustajat. Torstaina liha-alan näkymiä puitiin Pellervon järjestämässä luottamusjohtajien ja asiantuntijoiden seminaarissa Espoon Hanasaaressa.
Lihakriisi ja sen ilmentymät ovat kaikkien tiedossa, mutta sen ratkaisemiseksi tehdyt esitykset ovat alkaneet kiertää kehää – helppoa lääkettä ahdinkoon ei löydy.
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen vaati jo viime keväänä tuottajien omistamilta osuuskunnilta ja lihataloilta rakenteellisia uudistuksia, joilla lihamarkkinat saataisiin toimimaan. Samaa asiaa palveli silloisen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) ajama lakimuutos tuottajien markkina-aseman parantamiseksi.
Kumpikaan hanke ei ole edennyt. Kriisikokouksessa lihatalojen ja niiden omistajaosuuskuntien luottamusjohtajat kieltäytyivät – pörssisääntöihin vedoten – edes puhumasta rakennejärjestelyistä.
Ainoa ratkaisu liha-alan ongelmiin olisi, että vähittäiskaupassa lihatuotteet hinnoiteltaisiin niiden todellisen arvon mukaisesti. Sen jälkeen tuo hinta jaettaisiin oikeudenmukaisesti kaupan, jalostajien ja tuottajien kesken.
Markkinat eivät kuitenkaan toimi näin. Ne eivät tunne oikeudenmukaisuutta, vaan jokainen toimija hakee niiltä omaa markkinavoimaansa vastaavan maksimaalisen hyödyn. Tämä on oleellinen osa markkinataloutta.
Tällä hetkellä markkinat takaavat kaupalle tuloksenjaossa vahvan aseman, lihatalot tekevät nollatulosta ja niiden pääomistajat eli suomalaiset lihantuottajat raskasta tappiota.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila jakoi kriisikokouksessa listan kotiläksyjä lihaketjun osapuolille.
Hallitukselta Marttila vaatii huomiota maatalous- ja maaseutubudjettiin sekä alaa koskeviin neuvotteluihin EU:n kanssa. Teollisuudelta tuottajat odottavat sitoutumista kotimaiseen lihaan ja panostusta parempaan kilpailuasemaan. Kaupan taas tulisi kiirehtiä lihan alkuperämerkintöjä.
Tuottajien mahdollisuus vaikuttaa markkinoihin on kuitenkin osuuskunnissa. Sekään valta ei ole suinkaan vähäinen.
Tuottajien asema nykyisessä kriisissä on vaikea. Tiloja ajautuu kasvavana joukkona velkajärjestelyihin. Pahimmat vaikeudet kohtaavat nuoria, juuri investoineita yrittäjiä.
Liha-alalla on pystyttävä nopealla aikataululla ratkaisemaan, tyydytäänkö toimettomina seuraamaan kotimaisen tuotannon hiipumista vai pyritäänkö hakemaan ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Ratkaisut vaatisivat kaikkien osapuolien sitoutumista.
On sekä tuottajien että kuluttajien etu, että kotimainen lihantuotanto saadaan kannattavalle pohjalle. Alasajetun tuotannon uudelleen rakentaminen ei käy kädenkäänteessä.
Kotimainen liha on arvo, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
