Sama markkina, samat standardit
Ydinkysymys ei ole ruuan tuonnin vastustaminen, vaan se, että ruuan pitää täyttää kohdemaan tuotanto- ja laatuvaatimukset. Jos oman maan ruuantuotannolta vaaditaan tietyt standardit, pitää samat standardit vaatia myös tuontiruualta.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toivoo, että elintarvikemarkkinalain uudistukseen tulisi mahdollisimman tiukat kirjaukset. Uudistus pitäisi hänen mielestään saada voimaan mahdollisimman pian. Kuva: Jaana KankaanpääMuutama viikko sitten selvisi, että S-ryhmä oli päättänyt pudottaa Atrian porsaanfileen pois valikoimasta ja tuoda tilalle vastaavan tanskalaisen Coop-merkillä varustetun tuotteen. MT:n uutisen mukaan joissakin K-ryhmän kaupoissa myydään plussakorttiedulla alkuperältään liettualaista ja Latviassa teurastettua broilerin sisäfileitä ruotsinkielisellä brändinimellä. Pakkauksesta toki löytyy sekä alkuperämaa että valmistusmaa, mutta mainoskyltissä siitä ei ole mainintaa. (MT 29.4.)
Keskon tuoretuotteista vastaavan johtajan Janne Vuorisen mukaan kyseinen broileri ei kuulu K-ryhmän valtakunnalliseen valikoimaan, mutta muutamien kymmenien kauppojen valikoimassa sitä on. Tuotteen menekki on kuitenkin ollut hänen mukaansa vaatimatonta. Hyvä niin.
Ruuan pitää täyttää kohdemaan tuotanto- ja laatuvaatimukset.
Kyse on kotimaisesta ruokaturvan lisäksi tuotantotavasta. Suomessa tuotantovaatimukset ovat tiukemmat kuin monissa muissa EU-maassa, puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista. Esimerkiksi suomalaisilla sioilla pitää olla saparo ja broilerien hyvinvointia tutkitaan muun muassa jalkojen kunnon perusteella. Lisäksi alalla on epäilyjä, että Latvian kautta kulkisi paljon ukrainalaista broileria.
Kaupan liiton toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan tuontiruokaa tarvitaan. Jos tarjolla on ainoastaan samojen laatustandardien mukaisia kotimaisia tuotteita, ei hinnoittelueroa Luodon mukaan pystytä rakentamaan. Hän kääntää asian myös toisin päin: Mitä jos suomalaisen vientiruuan kohdemaassa ajatellaan samalla lailla asiasta, ja kysytään, miksi valikoimassa on yksi vieraileva tuote jostain toisesta maasta? (MT 19.4.)
Luoto osuu asian ytimeen. Ydinkysymys ei ole ruuan tuonnin vastustaminen, vaan se, että ruuan pitää täyttää kohdemaan tuotanto- ja laatuvaatimukset. Jos oman maan ruuantuotannolta vaaditaan tietyt standardit, pitää samat standardit vaatia myös tuontiruualta.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on oikeassa sanoessaan, että kaupan kannattaisi katsoa peiliin, ennen kuin on myöhäistä (MT 29.4.).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


