Ruokahävikki on tappio kaikille
Suomessa vietetään tällä viikolla jo perinteistä Hävikkiviikkoa. Viikon tarkoitus on lisätä ruuan arvostusta ja kampanjoida ruokahävikin pienentämiseksi. Parantamista tässä on koko ruokaketjulla, mutta eniten kotitalouksissa, joissa ruokaa päätyy jätteeksi vuosittain yhteensä 100 miljoonaa kiloa. Se vastaa kolmannesta koko hävikistä.
Ruokahävikki on tappioksi kaikille. Niin viljelijälle, teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin se on rahan heittämistä roskakoriin. Hävikissä tuhotaan tuottamiseen tarvittu työ, tuotantopanokset ja pääoma. Myös ympäristö ja ilmasto kantavat turhan kuorman. Nykyajattelussa ruuan ympäristökuorma pistetään viljelijän piikkiin. Edes hävikin osalta olisi kohtuullista jakaa taakkaa muillekin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
