Keitetty rapu on herkkupöytien kuningas – sopii hyvin vähän hienommillekin nyyttäreille
Jos ravut tarjotaan pääruokana, niitä varataan reippaasti, yleensä 10–15 kappaletta herkuttelijoiden rapurakkaudesta riippuen. Koska saksiniekat ovat arvokkaita, on varsin järkevää tiedustella etukäteen, montako rapua kukin haluaa syödä. Samasta syystä kekkerit voidaan järjestää nyyttäriperiaatteella tai jakamalla kustannukset.
Tarjoatpa sitten joki- tai täplärapuja tai vaikka pakasterapuja, panosta näyttävän tarjoiluvadin rakentamiseen. Kuva: Sanne KatainenKeitetyt ravut
- alkupalana 10:lle, pääruokana 4:lle
- Ainekset
- 40 joki- tai täplärapua
- 5 l vettä
- 10 rkl merisuolaa
- 3 sokeripalaa
- 100 g tuoretta tilliä
- Lisäksi
- paahtoleipää
- voita tai majoneesia
- tilliä silputtuna
Valmistusohje
Huuhdo ravut huolellisesti kylmällä vedellä ja varmista, että ne ovat eläviä.
Ota esille tarpeeksi iso kattila ja mittaa siihen vesi, sokeri ja suola sekä reilusti tillin varsia kukintoineen. Voit vähän taitella tillin varsia, jotta niistä irtoaa maku paremmin. Keitä lientä noin 10 minuuttia.
Poista tillinkukinnot ja varret. Nostele elävät ravut yksitellen liemeen niin, että vesi koko ajan jatkaa kiehumistaan. Pistele ravut pataan kokojärjestyksessä, isoimmat ensin. Kun kaikki ravut ovat kattilassa, keitä niitä vielä koon mukaan 8–12 minuutin ajan. Älä turhaan pitkitä keittämistä, sillä se sitkistyttää ravun lihan.
Ota kattila liedeltä, lisää sinne vielä tuoreita tillin kukintoja. Jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Siirrä jäähtyneet ravut jääkaappiin tai kylmiöön. Parhaimmillaan ravut ovat noin kuuden tunnin kuluttua, mutta ne säilyvät vielä vuorokauden pari keittämisestä.
Poista tillit reikäkauhaa käyttäen. Rapuja ei pidä nostella sormin. Käytä reikäkauhaa tai keittiöpihtejä, sillä käsissä on aina bakteereita, jotka nopeuttavat rapujen pilaantumista.
Tarjoa rapujen seuraksi rapeaksi paahdettua leipää, voita ja tillisilppua sekä huurteista juotavaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


