
Nyt kannattaa suunnata sienimetsälle: Näin valmistat klassisen kantarelli- tai tattikeiton
Kantarelleja ja herkkutatteja on nyt alkanut nousta. Hyödynnä herkulliset sienet klassisen sienikeiton valmistukseen.
Metsien herkulliset sienet kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa sekä säilönnässä. Kuva: Kari Salonen / Jaana Kankaanpää / Kuvankäsittely: Janiko KemppiSienestyskausi on alkanut Suomessa ja esimerkiksi herkkutatteja ja kantarelleja alkaa jo esiintyä, vaikka pääsatoaika onkin elokuussa.
Siinä, missä kantarellin tunnistaa helposti, kannattaa myös herkkutatti opetella tunnistamaan, sillä kyseessä on erinomaisen maukas sieni, josta voi valmistaa vaikka mitä.
Suomessa on seitsemän herkkutattilajia, jotka ovat kaikki ruokasieniä. Niitä yhdistää suuri koko sekä jalan verkkokuvio. Herkkutattien pillit ovat aluksi valkoisit, myöhemmin keltaiset ja lopuksi likaisen kellanvihreät. Malto on valkoista, eikä se tummennu.
Herkkutateissa olevaa pillikerrosta ei kannata poistaa, jos kyseessä on nuori ja hyväkuntoinen sieni. Tatin vanhetessa pillikerros pehmenee ja alkaa pilaantua. Usein tässä vaiheessa sieni on kuitenkin jo toukkainen, eikä sovi ruokasieneksi muutenkaan.
Herkkutatti on kuusen juurisieni ja satoisimmillaan se on tiheissä ja synkissä istutuskuusikoissa.
Alta löydät reseptin herkulliseen kantarellikeittoon, johon voit käyttää myös vaihtoehtoisesti herkkutatteja tai suppilovahveroita.
Kantarellikeitto
6 alkuruoka-annosta
- Ainekset
- 2 rkl voita
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1–2 porkkanaa
- 1 l kantarelleja
- 1 l vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 250 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija voimakas)
- 1 tl kirveliä
- ¼ tl valkopippuria
- (suolaa)
- 1 rkl vaaleaa suurustetta
- Päälle
- ruohosipulisilppua
Valmistusohje
Kuumenna voi kattilassa. Kuullota siinä kuorittuja hienonnettuja sipuleita ja tulitikuiksi leikattua porkkanaa.
Kumoa mukaan puhdistetut, pienennetyt sienet ja kääntele hetki.
Lisää vesi ja liemikuutiot. Anna kypsyä noin 15 minuuttia.
Lisää mukaan sulatejuusto nokareina ja anna liueta liemeen. Mausta keitto, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Saosta keittoa suurusteella.
Ripottele annosten pinnalle ruohosipulisilppua ennen tarjoilua.
Sieniviitteet: Suuri suomalainen Sienikirja, Korhonen & Penkkimäki, Readme 2020
Resepti: Marita Joutjärvi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





