
Hauki on aliarvostettu kala, josta saa valmistettua erittäin maistuvaa ruokaa – ”Ei jää toiseksi kuhalle”
Suomessa voitaisiin käyttää paljon enemmän haukea ruoanlaittoon.Hauki on monelle tuttu kala mökkirannasta. Se päätyy kuitenkin huonon maineensa vuoksi harvoin pannulle, vaikka kyseessä on todella maukas kala.
”Se, että haukea käytettäisiin kuhan, ahvenen tai vakka lohen tapaan paistin- tai uunikalana, on kärsinyt inflaation. Haukea pidetään ruotoisena ja puun makuisena. Hauki on kuitenkin erinomainen ruokakala, kun y-ruodon saa poistettua. Se ei jää maultaan toiseksi esimerkiksi kuhalle”, Kalatukku E. Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen kertoo.
Juuri ruodot voivat ajaa monet valitsemaan toisen kalafileen haukifileen sijasta.
”Vuosien aikana tilanne on muuttunut niin, että ruotoja pelätään valtavasti. Toisaalta ei ole mitenkään huonoakaan, että ihmiset haluavat kalansa ruodottomana. Kauppoja kannattaisi haastaa siinä, että pyytää kalatiskiltä haukifileensä ruodottomana. Kala-alan ammattilaisia kannattaisikin haastaa sillä, että hauki saataisiin ihmisten ruokapöytiin ruodottomana”, Reinikainen toteaa.
Haukea on Suomen vesistöissä todella hyvin ja se on tavoitettavissa ammattikalastuksenkin kannalta helpoiten ympäri vuoden. Lisäksi hauki on kohtuuhintaista.
”Nyt inflaation aikana kala koetaan muutenkin aika arvokkaaksi. Tässä suhteessa kohtuuhintainen ja laajalti saatavilla oleva hauki olisi erinomaista ruokaa. Hauen valitseminen ruokakalaksi olisi ekoteko taloudellisesti ja lähiruoka-ajattelun kannalta”, Reinikainen sanoo.
Katso alta, miten hauki fileoidaan ruodottomaksi.
Jos haukea fileoi itse kotona, muistuttaa Reinikainen, että hauki on limainen kala, joten sitä tulee käsitellä oikealla tavalla.
”Lima maistuu pistävälle, joten haukea fileoidessa tulisi pitää huolta siitä, että lima ja liha eivät pääse kosketuksiin. Tämän vuoksi leikkuulautaa kannattaa puhdistaa eri vaiheiden välissä. Näin hauki maistuu raikkaalta ja hyvältä.”
Lisäksi haukea käsitellessä tulee muistaa, että sillä on todella terävät hampaat sekä kidukset. Haukea käsitellessä kannattaakin pitää kiinni hauen päästä tai silmistä.
Ruoanlaitossa hauki on helppo käsiteltävä ja antaa paljon anteeksi.
”Verrattuna muihin vähärasvaisiin kaloihin, hauki kestää hyvin kypsennystä. Tästä syystä se on helppo paistettava kotikokille, jonka ei tarvitse huolehtia siitä, että kala menisi kuivaksi”, Reinikainen kertoo.
”Hauki on grillattuna erinomaista. Grillaukseen kannattaa käyttää suomustettua haukifileetä, jossa on nahka paikallaan. Fileepala laitetaan nahkapinta alaspäin grilliin. Nahka saa paahtua kunnolla. Kala kypsyy omassa lihasnesteessä mehukkaaksi. Fileepalaa ei käännetä, vaan se kypsyy kokonaan nahkapuoli alaspäin.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








