Kalatiskillä ei kannata pelätä rasvoja – yllättäviä terveysvaikutuksia
Itä-Suomen yliopiston tutkijat osoittivat, että ravintona käytetty rasvainen kala vaikutti elimistön solukalvoihin myönteisellä tavalla. Se voikin vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.Kala on terveellistä syötävää. Vaikka rasvoihin suhtaudutaan varauksellisesti, kalan rasvoja kehutaan terveellisiksi. Siksipä etenkin rasvaiset punalihaiset lohikalat koristavat ravintosuositusten mallilautasia.
Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat jo aiemmin toteuttaneet vertailevia ja kontrolloituja tutkimuksia kalan syönnin terveysvaikutuksista. Nyt he analysoivat kahden aiemman tutkimuksensa aineistoa uusin menetelmin.
He totesivat rasvaisten kalojen syönnin vaikuttavan elimistön solukalvoihin tavalla, joka vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Tutkimuksiin osallistuneilla oli jo riskitekijöitä, joko heikentynyt sokerin sieto, sairastettu sydäninfarkti tai todettu sepelvaltimotauti. Osallistujat jaettiin ryhmiin, joissa kalaa syötiin neljä kertaa viikossa.
Yksi ryhmä söi rasvaista lohta tai kirjolohta, toinen vähärasvaista seitiä, turskaa, haukea, ahventa tai kuhaa. Verrokkiryhmän lisäksi oli ryhmä, joka nautti päivittäin alfalinoleiinihappoa sisältävää camelina- eli kitupellavaöljyä, mutta ei kalaa.
Tutkimusjaksot kestivät kaksi tai kolme kuukautta.
Elimistön rasvoja määriteltiin tutkimuksen alussa ja lopussa veren seerumista ja punasolujen pintakalvosta.
Niistä laskettiin lipofiilinen indeksi. Se kuvastaa erilaisten rasvahappojen seosta. Pieni indeksi on ominaista seokselle, joka lisää solukalvojen elastisuutta ja sitä kautta pienentää sydäntautiriskiä.
Yksiselitteinen tulos oli, että vain rasvaisen kalan syönti pienensi lipofiilistä indeksiä ja lisäsi solukalvojen elastisuutta. Se vaikuttaa positiivisesti solujen toimintoihin ja soluun tarttuneisiin proteiineihin.
Tulosta voidaan tulkita lisätodisteena rasvaisen kalan terveyshyödyistä. Tässä syötiin tyyristä lohta, eikä tarjottu tietoa edullisemmista rasvaisista kaloista kuten muikusta ja silakasta.
Lisäksi on hyvä muistaa, että maukasta ja terveellistä ruokaa ne ahvenet ja hauetkin ovat, vaikkei niissä rasvaa paljon olekaan.
Lähde: Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







