Nappasiko kala? Näin parannat sen säilyvyyttä jopa päivillä
Tärkeintä on huolehtia verestämisestä sekä kalan viilentämisestä.Kesällä moni suuntaa järvelle tai merelle kalaan. Lämpötilojen noustessa on tärkeä huolehtia kalan oikeanlaisesta käsittelystä, jotta kala säilyy mahdollisimman tuoreena tarjoilua varten.
Kalatukku E. Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen jakoi tärkeät ohjeet oikeanlaiseen kalankäsittelyyn. Ensimmäisenä tulee huolehtia siitä, että kala verestyy kunnolla.
”Tärkeintä on verestää kala heti, koska veri alkaa pilaantua nopeimmin. Paras tapa verestää tainnutettu kala, on katkaista kidusvaltimo kiduskaarien välistä. Vaihtoehtoinen tapa on katkasta muutama kidus, jolloin veri pulppuaa itsestään ulos”, Reinikainen kertoo.
Toinen tärkeä asia, mikä kannattaa pitää mielessä, on kalan lämpötila.
”Kala on vaihtolämpöinen eläin eli se on aina saman lämpöinen veden kanssa. Nyt kesällä, kun kalaa pyydetään eniten esimerkiksi mökkijärvestä, on tämä hyvä muistaa. Varaisin kalareissuille mukaan styroksi- tai kylmälaatikon, jossa on muutama kylmäkalle. Se riittää viilentämään kalan kalareissun ajan”, Reinikainen sanoo.
”Näillä ohjeilla kalan säilyvyyttä voi parantaa jopa viikolla, jos kalan saa säilytettyä optimaalisessa lämpötilassa eli 0–3 asteessa. Jääkaapit ovat usein tätä lämpimämpiä, joten jos kalaa ei käytä päivän kuluessa, on se hyvä pakastaa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





