Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juureksista syntyvät syksyn mehevimmät piiraat, myös makeat

    Juuresten makeanmehevät mukulat piristävät syyspiiraiden täytteitä. Ne sopivat yhtä hyvin suolaisen kuin makean piirakkapohjan päälle.
    Pullataikinapohjaan leivottu porkkana-puolukkapiirakka on syksyisen raikas kahvipöydän herkku.
    Pullataikinapohjaan leivottu porkkana-puolukkapiirakka on syksyisen raikas kahvipöydän herkku. Kuva: Carolina Husu

    Piirakkapohjan ainekset on syytä mitata huolellisesti. Kukkuramitoilla pohjasta tulee kuivahko. Lisää kohotusaine jauhoihin sekoitettuna. Mikäli pohjataikinaan tulee nestettä, niin lisää se kylmänä. Lämmin neste laittaa leivinjauheen toimimaan liian nopeasti.

    Vaivaa piirakkapohjaa mahdollisimman vähän, jotta se ei sitkisty. Vaivaaminen muodostaa sitkoa, ja sitä ei piirakkapohja kaipaa. Erilaisten voitaikinoiden tilalle varsinkin kasvispiiraissa sopii hiivataikinapohjainen taikina.

    Kaupan pakasteallas tarjoaa helpon vaihtoehdon piirakkapohjaan. Valikoimassa on vaihtoehtoja sekä suolaiseen että makeaan leivontaan. Valmis taikina vaatii parin tunnin sulatuksen huoneenlämmössä. Se on helppo vaihtoehto, muttei itse tehtyä nopeampi.

    Tarte tatin on alkuaan ranskalainen omenapiirakka. Siinä hedelmäviipaleet ensin karamellisoidaan vuoan pohjalle ja päälle nostetaan taikina kanneksi. Kypsä piiras kumotaan ylösalaisin tarjolle. Hedelmien tilalle sopivat mainiosti ohuet punajuuriviipaleet. Sinihomejuustomurut viimeistelevät kypsän punajuuripiiraan täydelliseksi. Sinihomejuustomurujen tilalle voi murtaa paloja feta- tai vuohenjuustosta.

    Juurekset sopivat myös makeaan leivontaan. Varsinkin porkkana on näin syksyllä hyvin makeaa. Raasta sitä pullataikinan päälle, lisää muffinitaikinaan tai maustekakkuun. Puolukka tuo hyvän happoisuuden makean porkkanaraasteen rinnalle.

    Porkkana-puolukkapiirakka

    (uunipellillinen)

    • Ainekset
    • Taikina
    • 2 1/2 dl maitoa
    • 25 g hiivaa
    • 1/2 munaa
    • 1 dl sokeria
    • 1 tl suolaa
    • 2 tl kardemummaa
    • 100 g voita sulatettuna
    • 500 g (7 1/2 dl) vehnäjauhoja
    • Täyte
    • 4 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
    • 4 dl hienoa porkkanaraastetta
    • 2 dl fariinisokeria
    • 1/2 dl perunajauhoja
    • Voiteluun
    • 1/2 munaa
    • Tarjoiluun
    • vaniljakastiketta
    • Valmistusohje

    Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa munan rakenne kupissa rikki. Lisää maitoon puolet munamassasta, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla.

    Ota kohonneesta taikinasta noin reilu puolet ja kauli levyksi. Nosta levy leivinpaperille uunipellin pohjalle ja reunoille. Peitä liinalla ja kohota noin 20 minuuttia.

    Voitele reunat munalla. Kauli loppu taikina levyksi ja voitele munalla. Leikkaa suikaleiksi.

    Raasta porkkana kartioraastimen hienoimmalla terällä. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjalle. Tee taikinasuikaleista piirakan päälle ristikko. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

    Lämmin piirakka maistuu sellaisenaan. Halutessasi tarjoa lisäksi vaniljakastiketta.

    Punajuuri Tarte tatin maistuu suolaiselta ja makealta samanaikaisesti. Feta antaa suolaisuuden ja hunajassa paahdetut punajuuret makeuden.
    Punajuuri Tarte tatin maistuu suolaiselta ja makealta samanaikaisesti. Feta antaa suolaisuuden ja hunajassa paahdetut punajuuret makeuden. Kuva: Carolina Husu

    Punajuuri Tarte tatin

    4 annosta

    • Ainekset
    • 2 1/4 dl vehnäjauhoja
    • 1/2 tl leivinjauhetta
    • ripaus suolaa
    • 75 g voita
    • 1 keltuainen
    • 1 rkl kylmää vettä
    • 3 (400 g) punajuurta
    • 25 g voita
    • 2 rkl hunajaa
    • 1 oksa rosmariinia tai 5 oksaa timjamia
    • 2 tl omenaviinietikkaa
    • Pinnalle
    • 50 g fetaa, sinihome - tai vuohenjuustoa
    • tuoretta rosmariinia tai timjamia

    Valmistusohje

    Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon. Lisää murumaiseen seokseen keltuainen ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi.

    Keitä sillä aikaa punajuuret kuorineen lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori punajuuret ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi.

    Sulata voi paistinpannulla ja revi rosmariinin neulaset pannulle. Lisää hunaja ja etikka. Lado punajuuriviipaleet lomittain pannun pohjalle. Kuumenna levyllä noin kolme minuuttia.

    Kauli taikinasta ohut, pyöreä levy. Nosta punajuurien päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa tarjolle. Ripottele pinnalle murennettu juusto sekä rosmariinia tai timjamia.

    Ellei sinulla ole sopivaa paistinpannua, niin tatinin voi valmistaa myös liedellä lämmityksen kestävässä, matalareunaisessa uunivuoassa. Kypsymisaika voi olla hiukan pidempi kuin paistinpannussa.

    Rahkavoitaikinasta kaulitun paketin sisään on kerrosteltu kypsää riisiä, metsäsieniä ja juuresraasteita.
    Rahkavoitaikinasta kaulitun paketin sisään on kerrosteltu kypsää riisiä, metsäsieniä ja juuresraasteita. Kuva: Carolina Husu

    Sieni-juurespiirakka

    8–10 annosta

    • Ainekset
    • Rahkavoitaikina
    • 1 prk (200 g) maitorahkaa
    • 200 g voita
    • 3 1/4 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 200 g metsä- tai herkkusieniä
    • 1 sipuli
    • 1/2 palsternakkaa
    • 1 porkkana
    • 1 rkl voita
    • 1/4 purjoa
    • 1 rkl timjamin lehtiä
    • 1 tl suolaa
    • 1/2tl mustapippuria
    • 1 dl puuroriisiä
    • 2 keitettyä (8 minuuttia) munaa
    • 3 rkl sitruunamehua
    • 1/2 dl hienonnettua persiljaa
    • 1 tl suolaa
    • 1/2 tl mustapippuria
    • 1/2 dl ruokakermaa
    • Voiteluun
    • munaa

    Valmistusohje

    Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

    Esikäsittele sienet. Hienonna sienet ja sipuli. Raasta kuorittu palsternakka ja porkkana. Hauduta sieniä ja kasviksia pannulla voissa pari minuuttia. Mausta seos timjamilla, suolalla ja pippurilla.

    Keitä suurimot kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, pippurilla ja persiljalla sekä lisää kerma.

    Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 cm x 30 cm levyksi. Voitele reunat munalla.

    Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi. Levitä päälle sieniseos ja loppu riisi. Kauli toinen osa taikinasta hiukan isommaksi levyksi, 22 x 32 cm. Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla muutama reikä pinnalle. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.

    Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.

    Hiivataikinapohjainen sadonkorjuupiirakka sopii myös vegaanin ruokavalioon.
    Hiivataikinapohjainen sadonkorjuupiirakka sopii myös vegaanin ruokavalioon. Kuva: Carolina Husu

    Syyssadon piiras

    6–8 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 1 1/2 dl vettä
    • 1/4 pak (à 50 g) hiivaa
    • 3/4 tl suolaa
    • 1/2 tl sokeria
    • 1 dl kaurahiutaleita
    • 2 d vehnäjauhoja
    • 1/2 dl rypsiöljyä
    • Täyte
    • 3 (300 g) porkkanaa
    • pala 100 g) purjoa
    • 100 g selleriä
    • 23 valkosipulin kynttä
    • 1 rkl rypsiöljyä
    • 2 rkl balsamietikkaa
    • puoli ruukkua tuoretta timjamia
    • 1/2 rkl suolaa
    • 1/2 tl mustapippurirouhetta
    • 1 pussi (150 g) mozzarella kasvisjuustoraastetta
    • 1 rkl perunajauhoja
    • 1 prk (250 ml) aito kauraruokaa

    Valmistusohje

    Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot ja lopuksi öljy. Taputtele pohjataikina öljyllä voidellun piirasvuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle. Anna pohjan kohota liinan alla.

    Kuori porkkana ja selleri. Raasta hienoksi raasteeksi. Viipaloi hyvin huuhdeltu purjo. Hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kasvikset ja hauduta noin 3 minuuttia sekoitellen.

    Mausta pannulla oleva kasvisseos. Anna jäähtyä hetki. Sekoita juustoraaste sekä perunajauhot joukkoon. Levitä täyte kohonneelle pohjalle. Kaada kauraruokavalmiste päälle. Paista 200 asteessa 3540 minuuttia.