Syöminen voi herättää syyllisyyttä
Ruokaan suhtautuminen on monella mustavalkoista ja valitettavan ilotonta. Parhaiten auttaisi sallivampi suhtautuminen syömiseen ja oman epätäydellisyyden hyväksyminen.
"Syömisessä ei tarvitse kieltäytyä mistään, mutta samaan aikaan ei tarvitse sallia itselleen kaikkea", psykologi Annamari Heikkilä sanoo. Kuva: Jaana KankaanpääSuhdetta syömiseen leimaavat usein ehdottomuus, kieltäytyminen ja välttelydieetit.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Mirva Lampinen kertoo, että helpot ja mustavalkoiset suositukset myyvät tällä hetkellä paremmin kuin sallivampi asenne ruokaan.
Tiukka suhtautuminen syömiseen, ruuanlaittoon ja arkeen aiheuttaa monille syyllisyydentunteita, sanoo Lampinen, joka on Saarioisten ravitsemusasiantuntija. Hän puhui yrityksen järjestämässä Mihin katosi syömisen ilo? -seminaarissa.
Tilaisuudessa ravitsemusalan asiantuntijat kertoivat syyllisyyden tunteiden syntyvän siitä, että koemme rikkoneemme omia tai yhteisiä arvojamme. Monet tavoittelevat arjessa täydellisyyttä, mutta aika ei tunnu riittävän kaikkeen tavoittelemisen arvoisena pidettyyn. Niin koti, kroppa kuin ruokavaliokin pitäisi olla jatkuvasti tiptop-kunnossa.
Psykologi Annamari Heikkilän mukaan parhaiten syyllisyyden tunteisiin auttaa oman epätäydellisyyden hyväksyminen ja salliva syöminen.
"Syömisessä ei tarvitse kieltäytyä mistään, mutta samaan aikaan ei tarvitse sallia itselleen kaikkea", Heikkilä kiteyttää.
Heikkilän mukaan uskomukset voivat liittyä esimerkiksi tiettyjen ruoka-aineiden välttelyyn ja kieltäytymiseen. Niiden avulla haetaan hallinnan tunnetta omaan elämään.
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo, että tiukkoja välttelydieettejä on usein hankala noudattaa pitkään.
"Niiden sijaan kannattaa miettiä, mitä pysyviä muutoksia olisi mahdollista tehdä omaan arkeen ja syömiseen."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
