Vinkit keräämiseen, kuivaukseen ja käyttöön – näin hyödynnät runsaan katajanmarjasadon
Katajanmakua kannattaa kokeilla monissa eri ruuissa, sillä sen sisältämät aromit antavat ruokalajeille eksoottisen ulottuvuuden.
Katajanmarjojen kaunis väri ja tuoksu houkuttelevat keräämään. Kyseessä on perinteinen kotimainen maustekasvi. Kuva: Jaana KankaanpääKesän marjasato on ollut jopa ennätyksellisen runsas. Myös katajanmarjoja voi löytää pensaista paikoitellen runsaasti.
Katajaa kannattaa lähteä etsimään metsän ja hakkuuaukeiden reunoista sekä laitumilta. Valokasvina kataja nimittäin hyötyy ihmisen toiminnasta, Luontoportti-sivusto kertoo.
Erityisesti karjan laiduntamille luonnonalueille on syntynyt komeita katajaketoja. Kataja on myös monipuolinen hyötykasvi – maukas villiyrttikasvi ja aivan loistava maun antaja savustuksessa.
Hyväntuoksuista puuta käytetään astioiden ja erilaisten tarve-esineiden valmistamiseen, marjoja mausteeksi ja rohdoksi, muun muassa antamaan ginille sen olennaisen maun.
Aarre-lehti kertoo, että katajanmarjat ovat todellisuudessa puun käpyjä. Marjat sisältävät muun muassa sokeria, hartsia, haihtuvia öljyjä ja C-vitamiinia. Niitä, samoin kuin pihlajanmarjoja, voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin, kunhan puuta ei vahingoiteta.
Marjat kypsyvät kolmen vuoden aikana, ja niitä voi käyttää ravinnoksi sekä vihreinä, sinisinä että melkein mustina. Maku riippuu kypsyysasteesta. Ne kuivataan käyttöön hitaasti hyvin miedossa lämmössä. Yli 40 asteessa kuivatut marjat rypistyvät.
Kuivattuja katajanmarjoja käytetään kokonaisina, murskattuina tai jauheena. Marjat ovat vahvan makuisia, ja 4–8 katajanmarjaa on yleensä sopiva annos muutaman hengen annoksiin. Niitä voi myös pakastaa.
Käyttökohteet vaihtelevat liharuuista moniin eri juomiin, alkoholillisiin ja alkoholittomiin, sekä jälkiruokiin, leivontaan ja pikkelseihin.
Nuoret vuosikasvut eli kerkät sopivat salaattiin ja silputtuna voileivän päälle ja salaattiin. Jos ottaa katajanoksia sisälle maljakkoon talvella, niistä saa jonkin ajan kuluttua vihreitä versoja syötäväksi.
Katajankerkissä on runsaasti C-vitamiinia. Niistä voi hauduttaa terveellistä teetä kaatamalla versojen päälle kiehuvaa vettä ja antamalla hautua tunnin verran.
Marjojen käytössä kannattaa olla maltillinen, sillä ne voivat aiheuttaa suurina määrinä erilaisia terveysoireita. Lisätietoa katajan terveysvaikutuksista sekä käytöstä erilaisista ruokalajeista löydät Aarteen laajasta artikkelista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
