Siirry pääsisältöön
Siirry hakuun
Sulje mainos
Sulje mainos
Tilaa
Hae
Valikko
Etusivu
Uusimmat
Metsä
MT Hevoset
Koti
Maatalous
Uutiset
Lehdet
Osastot
Etusivu
Metsä
MT Hevoset
Koneet ja autot
Koti
Lukemisto
Maatalous
Mielipide
Pääkirjoitus
Ruoka
Uutiset
Lehdet
Maaseudun Tulevaisuus
MT Metsä
Kantri
Suomalainen Maaseutu
Aarre
Palvelut
Metsäpalvelu
MT Sää
MT Hevoset -ohjelmat
MT Hevosmarkkinat
MT Työpaikat
Ystävää etsimässä
Kaupallinen yhteistyö
Suomen parhaat
Ota yhteyttä
Tilaa MT
Asiakaspalvelu
Jätä ilmoitus
Tilaa uutiskirje
Lähetä uutisvinkki
Lähetä palautetta
Lähetä oikaisupyyntö
Toimituksen yhteystiedot
Mediamyynnin yhteystiedot
Siirry sivupalkkiin
Siirry alaosaan
Juuri nyt
|
Jouluaattona laajalti poutaa ja selkeääkin – Lappiin sateita
Tilaajalle
|
Jatkuva kasvatus on jopa tuplasti suositumpaa kuin hakkuutilastoista voisi päätellä
Villiyrtti
Ruoka
|
Villiyrttiyrittäjän vinkki: Tuore siankärsämö tuo riistalihaan pippurista makua
Tilaajalle
Piha ja puutarha
|
Video: Näin keräät supersiemeniä nokkosesta – keruutuoteneuvoja kehottaa tekemään pienen, terveellisen muutoksen rutiineihin
Tilaajalle
Ruoka
|
Näit herkullinen vuohenputki erotetaan sen myrkyllisistä sukulaisista
Reseptit
|
Mansikoilla ja kukilla koristeltu kääretorttukakku on juhlapöydän katseenvangitsija
Kolumni
Katja Lamminen
Ruoka
|
Nämä kolme herkkua poimin heti talteen kotipihasta ‒ kalliit viherjauheet voi jättää kauppaan
Luonto
|
Tiesitkö? Piharatamo on syötävä kasvi
Kulttuuri
|
Kiireinen kaupunkilainen talviunille Ilomantsiin? Itärajalla yrittäjät kehittävät palveluja karhuista ja villiyrteistä
Luonto
|
Oletko koskaan nähnyt, miten nokkonen ”savuaa”? Katso video!
Tilaajalle
Keräily
|
Voikukan kaikki osat ovat syötäviä – kasvi sisältää runsaasti vitamiineja
Tilaajalle
Ruoka
|
Suomen luonto on kuin maustehylly – villiyrttiyrittäjä paljastaa viime vuosien trendikasvit
Ruoka
|
Eino Leinon leivos täyttää kesän kausileivonnaisten aukon – nappaa tästä resepti talteen
Reseptit
|
Kesäinen pasta syntyy litulaukasta ja varsiparsakaalista
Reseptit
|
Vuohenputki-juustopiirakka on alkukesän herkku
Luonto
|
Antioksidantteja ja C-vitamiinia: Superfood-kuusenkerkkää täytyy ehtiä kerätä muutamassa viikossa koko vuoden tarpeisiin
Luonto
|
Parjattu voikukka hoitaa maksaa ja kolottavaa kahvihammasta
Tilaajalle
Reseptit
|
Nokkosletuista tulee kirkkaanvihreitä, kun teet taikinan tehosekoittimessa
Reseptit
|
Nokkosen nuoret versot sopivat sellaisenaan nuudelikeiton mausteeksi
Reseptit
|
Sämpylätaikinaan voi heittää joko tuoretta tai pakastettua nokkosta
Koti
|
Kuusenkerkissä on paljon C-vitamiinia – joulun jälkeen kuusi kannattaa hyödyntää keittiössä
Tilaajalle
Reseptit
|
Muheva metsäsieni-nokkospiirakka maistuu illanistujaisissa
Reseptit
|
Orvokkisiirappi kruunaa jäätelöannoksen
Reseptit
|
Salsa verden ja mojo rojon villimmät versiot tarjoillaan litistettyjen perunoiden kanssa
Ruoka
|
Tiesitkö, että vuohenputkea voi myös säilöä talven varalle? Ilmainen luonnonyrtti sopii moniin ruokiin ja sen uskotaan tehoavan jopa peräpukamiin
Reseptit
|
Nokkospesto sopii pastan kaveriksi
Luonto
|
Nokkonen on suomalaisen luonnon superkasvi, jonka sesonki on pitkä ja käyttö monipuolista
Reseptit
|
Nokkosmuhennos on helppoa villiruokaa ‒ tarjoile se halloumin kanssa
Reseptit
|
Vuohenputkipiirakka tuo kevään keittiöön
Luonto
|
Voikukka on kehon kuuraaja, kirjoittaa Raija Kivimetsä – ”Kasvi poistaa turvotusta, lisää virtsan ja sapen eritystä ja puhdistaa munuaisia ja maksaa”
Reseptit
|
Lasimestarin tofu
Reseptit
|
Sinappimunakoiso
Reseptit
|
Nokkosporkkala
Aarre: Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?
Luonto
|
Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?
Aarre: Jauhosavikkaa on viljelty ruuaksi ennen pinaatin yleistymistä – Joutomailla viihtyvä savikka on ryöppäämisen jälkeen maukas ruokakasvi
Luonto
|
Jauhosavikka on ryöppäämisen jälkeen maukas ruokakasvi – Vanha kansa käytti jauhosavikkaa ummetuksen hoitoon
Luonto
|
Mitä tummempi variksenmarja on, sitä enemmän siinä on antosyaaneja – Eniten hyviä yhdisteitä on marjan kuorissa
Luonto
|
Vesiheinää voi silputa ruokiin ja pakastaa tai kuivata talven varalle – Vanha kansa hoiti vesiheinällä keuhkovaivoja ja virtsatieoireita
Reseptit
|
Mustikkakukko
Reseptit
|
Mustikkajäätelöpuikot
Reseptit
|
Riistaburgerit
Söin täällä: Maailman pohjoisin vegaaniravintola tarjoaa maukasta ruokaa ja villejä juomia
Tiesitkö, että sauniot ovat herkullisia mausteyrttejä? – Ne sopivat suolaisten ruokien maustajiksi, juomiin ja jälkiruokiin
Reseptit
|
Vuohenjuustosalaatti ja mansikkakastike
Reseptit
|
Valkosuklaa-jogurttivaahto ja marjoja
Luonto
|
Piharatamo on syötävä kasvi – Vanha kansa nimitti sitä verta puhdistavaksi kasviksi
Aarre: Lillukan kansanomaiset nimet kuten kissanlillukka ja ämmänlitukka ovat suotta vähätteleviä – Lillukka on hyvänmakuinen marja
Luonto
|
Lillukka on turhaan aliarvostettu marja – sen lehdetkin ovat maukkaita hiostamisen jälkeen
Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen
Mesiangervo on voimakas villiyrtti – Kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla
Reseptit
|
Orvokkipirtelö
Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn
Reseptit
|
Tattariletut ja villit lisukkeet
Reseptit
|
Kikherne-nokkospaistos maustetaan intialaisittain
Reseptit
|
Villi perunasalaatti
Reseptit
|
Punakaali-vuohenputkisalaatti
Luonto
|
Vuohenputki on lempeän mieto villivihannes – Leikkaamalla sen matalaksi, saat varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn
Reseptit
|
Marjaisat marengit
Luonto
|
Villiyrteissä on makuja, joita ei kaupasta saa, sanoo biologi ja kokki Päivi Lehtonen
Reseptit
|
Nokkosgnocchit sopivat alkuruuaksi tai pääruuaksi kastikkeen kanssa
Aarre: Miestenvaivojen ehkäisijänä tunnettua maitohorsmaa kannattaa etsiä hakkuuaukoilta – versoja voi syödä kuten parsaa, nuoret lehdet sopivat salaattiin
Maitohorsmaa kannattaa etsiä hakkuuaukoilta – versoja voi syödä kuten parsaa, nuoret lehdet sopivat salaattiin
Aarre: Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä tai vaikkapa siirappina
Luonto
|
Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä ja käytä kerkkiä myös ruokiin
Vanhalle kansalle kuperkeikkaheinäksikin kutsuttu siankärsämö oli myös lääkekasvi – villiyrttikouluttaja neuvoo Aarteessa käyttämään sitä ruuanlaitossa ennen kukintaa
Luonto
|
Siankärsämö sopii ruuanlaittoon ennen kuin se kukkii – Vanha kansa käytti siankärsämöä lääkekasvina
Luonto
|
Näe rikkaruohot rikkausruohoina – Älä kitke niitä kompostiin vaan ota ne ruokalautaselle
Reseptit
|
Nokkosperunamuusi
Reseptit
|
Päärynä-ruusukakku
Mars metsään! Villiyrttejä voi yhä poimia, kunhan tietää, mitkä kasvit valita
Luonto
|
Ruusunmarja on erinomainen C-vitamiinin lähde ja monikäyttöinen loppukesän herkku
Väinönputki pitää oppia erottamaan muista putkikasveista ennen maistamista
Reseptit
|
Savukala-perunasalaatti
Reseptit
|
Voikukka-leipäjuustosalaatti
Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”
Reseptit
|
Villisalaatti ja kuusenkerkkävinegretti
Luonto
|
Jouni Toivanen lähestyy villiyrttejä maku edellä – harrastajat hakevat hänen kurssiltaan uusia näkökulmia ja vinkkejä
Aarre: Valkopeippi on villiyrtti, joka muistuttaa ulkonäöltään nokkosta – näin erotat kasvit toisistaan
Luonto
|
Nokkosta voi syödä raakana tai ryöpättynä
Reseptit
|
Nokkosvohvelit tarjoillaan paistettujen horsmanversojen kanssa
Valkopeippiä voi käyttää nokkosen tavoin – näin erotat sen nokkosesta
Villiyrttipitsaleipäset
Orapihlajan marjoja on käytetty satoja vuosia lääkkeenä – Tiesitkö, että ne sopivat myös ruuanlaittoon?
Reseptit
|
Ahvenenmätileivät
Suolaheinät ovat parhaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa
Reseptit
|
Tyrniteeleivät ja villiyrttilevite
Älä sekoita tätä kasvia nokkoseen tai maahumalaan – Aarre: Ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa
Satoisa ja ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa
Aarre: Tyrni ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia – ravinteita tyrnissä on sitä enemmän, mitä pohjoisempana se kasvaa
Luonto
|
Tyrni ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia – ravinteita tyrnissä on sitä enemmän, mitä pohjoisempana se kasvaa
Reseptit
|
Ruusunmarja-pihasauniomaljat
Maksaruohoa voi käyttää ruuan valmistuksessa herneen tavoin, tuoreena tai kypsennettynä
Tiesitkö, että pihlajasta voi hyödyntää marjojen lisäksi myös lehdet, silmut ja kukat?
Reseptit
|
Porkkana-siemennäkkäri
Keltamatarassa on vaniljainen aromi – kokeile sitä vaikka juomien mausteeksi
Palsternakka-punajuurikeitto ja juuressipsit
Rohtovirmajuuresta on löydetty yli 150 yhdistettä
Kallioimarre maistuu lakritsilta – ennen keruuta kasvi on kuitenkin tunnistettava varmasti
Punajuurta, mantelijuustoa ja yrttiöljyä
Aarre: Kokki kannustaa suomalaisia tulen ääreen: "Tärkeintä on lähteä luontoon, eikä tehdä hommaa liian vaikeaksi”
Kokki kannustaa suomalaisia tulen ääreen: ”Nuotiolla voi valmistaa samat ruoat kuin keittiössä”