
Meillä kotona: Perunan keittovesi voi muuttua astianpesuaineen vihreäksi – tämä kemiallinen reaktio aiheuttaa yllättävän värin
Ilmiö on erikoinen ja harvinainen muttei vaarallinen.Joutsalainen Kaarina Suomalainen höyrytti teräskattilassa Lapin puikulaperunoita ja jätti veden seisomaan yöksi kattilaan. Aamulla keitinvesi oli muuttunut kirkkaanvihreäksi, Meillä kotona -lehti kertoo.
"Olen yli seitsemänkymppinen, että kyllä tässä on kaikenlaista nähty. En minä yllättynyt tästä väristä, ajattelin, että se voi olla vihreää. Mutta en ajatellut, että se väri on näin voimakas", Suomalainen kuvailee lehdelle.
Ajan kuluessa vihreä väri hävisi ja vesi muuttui ruskehtavammaksi.
Ilmiö on harvinainen, eivätkä monet perunoiden asiantuntijatkaan tiedä mistä se voisi johtua. Lehden haastattelema Luonnonvarakeskuksen tutkija Anne Rahkonen tietää kuitenkin, mistä on kyse.
"Olinkin jo odottanut tätä kysymystä, siitä on aikaa, kun tätä viimeksi kysyttiin", Rahkonen kertoo.
"Uusien perunoiden kuorissa on parkkihappoja. Kun vesijohtoveteen on liuennut kuparia, se reagoi parkkihappojen kanssa, ja muodostuu kuparin kompleksi-ioni. Tällöin vesi muuttuu vihreäksi."
Pienistä määristä kuparia ei ole ihmiselle haittaa, Rahkonen vakuuttaa. Perunat voi siis huoletta syödä, vaikka keitinvesi olisikin Fairyn väristä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

