MTK vaatii ravintoloihin tietoa ruuan alkuperästä
MTK:n mukaan ravintoloiden pitäisi ilmoittaa, mistä niiden käyttämä liha on peräisin. Tällöin kuluttajalla on itsellään oikeus päättää, mitä suuhunsa laittaa, järjestö korostaa.EU kiristi hiljattain lihatuotteille asetettuja alkuperämaan merkintävaatimuksia. Lainsäädäntö ei kuitenkaan velvoita, että myös valmisruokien ja ravintola-annosten raaka-aineiden alkuperämaa ilmoitetaan.
Kuluttaja voi helposti olettaa, että etenkin suomalaiset ravintolaketjut tarjoaisivat asiakkailleen lähtökohtaisesti kotimaista ruokaa.
Näin ei kuitenkaan läheskään aina ole, MTK muistuttaa.
Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelma kertoi viime viikolla, että valtakunnallisten ravintolaketjujen tarjoamasta pakastelihasta valtaosa on tuontiruokaa. Se on usein tuotettu löyhemmin tuotantostandardein kuin vastaava kotimainen ruoka.
MTK:n mielestä ketjuravintoloiden ja huoltoasemaketjujen pitäisi ilmoittaa avoimesti kuluttajille ruoka-annostensa pääraaka-aineiden alkuperämaa. Tällöin kuluttajat voivat vaikuttaa käytännön yleistymiseen kysymällä ruoka-annoksen raaka-aineiden alkuperämaata ja tuoreutta.
Ruuan alkuperän ilmoittaminen ravintoloissa parantaa kuluttajan oikeutta päättää, mitä suuhunsa laittaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

