Saimaan oma laatumerkki eteläkarjalaisille maaseutuyrityksille
Ensimmäiset eteläkarjalaiset D.O. Saimaa -laatumerkit jaettiin Lappeenrannassa.D.O. Saimaa -merkin käyttöoikeuden saaneet eteläkarjalaiset tuottajat ja We Support -yritykset julkistettiin lauantaina 11. toukokuuta järjestetyssä lähiruokatapahtumassa Kauppakeskus Galleriassa Lappeenrannassa.
D.O. Saimaa -alkuperämerkki (Designation of Origin) tarkoittaa, että tuote tai raaka-aine on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteerejä noudattaen. Merkki tarkoittaa, että tuote tulee Saimaan alueelta.
Saimaan alueen tuotteille lanseerattiin Suomen ensimmäinen alueellinen laatumerkki jo vuonna 2016. Merkkiä käyttäviä elintarvikeyrityksiä on reilu 30 lähinnä Etelä-Savosta ja joitakin Pohjois-Savosta. Nyt D.O. Saimaa -tuottajien joukkoon liittyi ensimmäiset viisi eteläkarjalaista maaseutuyritystä.
Merkin saaneet yritykset ovat Paajasen laidunliha ja Mangalitza tila Toivola Parikkalasta, Mätön Sillä Sipuli Ruokolahdelta, Suutarin kartano Taipalsaarelta ja Tilateurastamo Ikonen Lappeenrannasta.
Ravintoloista merkki myönnettiin ensimmäisenä Etelä-Karjalasta Ravintola Sumulle Lappeenrannasta sekä Iloisen Pässin Maalaispuodille Parikkalasta.
”Lähellä tuotetun ja laadukkaan ruuan arvostus yhdistää näitä D.O. Saimaa -laatu- ja alkuperämerkin käyttöoikeuden saajia ja yritysverkoston jäseniä. Merkillä he haluavat kertoa niin alueen asukkaille kuin matkailijoillekin, että he ovat osa saimaalaista ruokakulttuuria. Saimaan ruokakulttuurin ja ruokamatkailun vahvistaminen onkin nyt hyvässä nosteessa, sillä vuosi 2024 on Taste Saimaan ja European Region of Gastronomyn juhlavuosi”, Etelä-Karjalan liiton aluekehityspäällikkö Heli Gynther kertoo.
D.O. Saimaa -merkkiä on mahdollista hakea. Eteläkarjalaisten yritysten hakemukset arvio paikallinen arviointiraati. Raadissa on alueellisen tuntemuksen lisäksi monialaista osaamista niin elintarvike- ja ravintola-alalta, kuluttajanäkökulmasta kuin markkinoinnistakin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



