Tyrnäväläiset voittivat Ruokavisan
Yläkoululaisille suunnatun Ruokavisan voitti tyrnäväläinen Kuulammen koulu. Loppukilpailu käytiin Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingissä torstaina.
Voittoisan Tyrnävän joukkueen Karita Ojala valmisti kilpailuannosta torstaina. Kuva: Jaana KankaanpääVoittajajoukkueessa kilpailivat Louna Paaso, Linnea Mutanen, Karita Ojala ja Niko Manninen. Joukkuetta oli kannustamassa heille kotitaloutta opettava Erika Reinikka.
”Meillä kaikki kotitalouden valinnaiskurssilaiset tekivät Ruokavisan. Oppilaat tykkäsivät tehdä sen, ja tietokoneella tekeminen motivoi heitä”, Reinikka kertoi.
Loppukilpailuun pääsy oli tyrnäväläisille myönteinen yllätys.
”Annoin oppilaille tietoa, mitkä ovat suomalaisia ja pohjoispohjalaisia raaka-aineita. Oppilaat itse suunnittelivat ruokalistan”, Reinikka mainitsi.
Voittoisassa kolmen ruokalajin ateriassa alkuruokana oli poro-leipäjuustosalaatti perunarieskalla, pääruokana lohimedaljongit, kermaperunat ja höyrytetyt kasvikset. Jälkiruuaksi tyrnäväläisjoukkue valmisti vaniljapannacottaa marjojen kera.
Ruokavisan finaalissa olivat myös Lyseonmäen koulun joukkue Heinolasta ja Vesalan yläasteen koulu Helsingistä. Heinolan joukkue sai kisassa kunniamaininan joukkuehengestä.
Nyt neljättä kertaa käydyn Ruokavisan teemoina olivat tänä vuonna paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu. Tammi–helmikuussa käydyssä alkukilpailussa kysymykset koskivat muun muassa ruokaketjua, raaka-aineiden valintaa ja budjetin laatimista.
Ensi vuonna Ruokavisan teemoina ovat ympäristö ja eläinten hyvinvointi.
Hellstedt ja Toikkanen palkittiin
Lähiruoka & Luomu -messujen yhteydessä jaettiin myös Jaakko Kolmosen rahaston myöntämät palkinnot. Kokki Kolmosen palkinnon saivat Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja, MMM Mirja Hellstedt ja ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen terveellisen suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä.
”Ammattilaisten kohtaamisissa olen saanut paitsi huikean yhteistyöverkoston, myös parhaimmat eväät, tahtotilan ja voiman asioiden eteenpäin viemiseen ja vaikuttamiseen”, Hellstedt kertoo.
”Sesongin ja ravitsemussuositusten mukainen sekä lähiruokaan ja kasviksiin painottuva ruokavalio ovat työni perusta ja sydämenasiani”, Toikkanen sanoo.
Lue lisää Ruokavisasta ja lähiruokamessuista perjantain MT:stä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
