Versoja ja ituja on helppo kasvattaa keittiössä
Vihreät versot ja rapeat idut tuovat piristystä kevään ruokapöytään. Niiden kasvatus onnistuu kotikonstein. Rapeita versoja voi popsia sellaisenaan tai lisätä ruokiin, esimerkiksi salaatteihin ja voileivän päälle.
Idut ja versot sopivat hyvin tuomaan tuoretta makua ja vihreyttä lopputalven ja kevään salaatteihin. Kuva: Jaana KankaanpääIdut ja versot sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.
Versot kasvatetaan mullassa valoisassa paikassa. Idut ovat pimeässä ilman multaa idätettyjä siemeniä.
Ituja ja versoja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin sekä lämpimien ruokien koristeiksi. Niitä voi myös lisätä esimerkiksi wokkeihin ja keittoihin ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa.
Versojen kasvatuksen voi aloittaa herneillä. Liota kourallinen kuivattuja herneitä yön yli. Laita kukkaruukkuun reilusti multaa, sillä herne kasvattaa pitkät juuret. Kylvä liotetut herneet tiheästi mullan pinnalle.
Herneitä ei tarvitse peittää mullalla. Härkäpavun ja auringonkukan siementen päälle on hyvä laittaa hieman multaa, jotta juuret pystyvät kiinnittymään alustaansa.
Kastele ja peitä kelmulla, pistä muoviin muutama reikä. Pane astia pimeään tai peitä mustalla muovilla. Älä kastele liikaa, jotta kylvös ei homehdu.
Ota valoon parin päivän päästä, kun ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyvät. Valossa siemenkuoret irtoavat versoista. Suihkuta versoja päivittäin. Satoa voi leikata parin viikon päästä. Herneenversot kasvavat uudelleen, kun leikkaat syötävää alimman silmuparin yläpuolelta.
Lue lisää perjantaina ilmestyvän Maaseudun Tulevaisuuden viikonvaihtesivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
