Ruokaprofessori haluaa ruokarikoksiin viranomaisen
Hevosenlihaskandaalien tapaiset ruokaväärennökset kertovat ruokaan liittyvän rikollisuuden kasvusta. Kyse on maailmanlaajuisesta ongelmasta, joka aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä, toteaa ruokaturvallisuuden professori Britanniasta.Professori Chris Elliott ei usko ruokaväärennösten vähentyvän pelkästään valvonnalla. Pohjois-Irlannissa sijaitsevan Queensin yliopiston ruokaturvallisuuden professoria on haastateltu Food Business News -verkkolehteen.
Hänen mielestään ruokarikosten selvittämiseen ja ehkäisemiseen tarvitaan oma viranomainen, sillä muihin rikoksiin keskittyneiden poliisien resurssit eivät riitä uudenlaisen rikollisuuden muodon tutkimiseen.
Ongelmana on myös se, ettei tilanteen todellista laajutta tiedetä eikä taustalla olevia rikollisorganisaatioita tunneta, Elliott kertoo.
Elliott itse toi ensi kerran julki seitsemän vuotta sitten Pohjois-Irlannissa havaitun rikoksen: paikallinen teollisuuslaitos pakkasi elintarvikekäyttöön Aasiasta peräisin olevaa lihavalmistetta, joka sisälsi eläimistä saatavia sivutuotteita eli muun muassa nahkaa, höyheniä ja luita. Materiaali oli tarkoitettu käytettäväksi koiranruuaksi ja toiminnasta saaduksi hyödyksi arvioitiin 2,3 miljoonaa euroa. (MT 16.12.)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
