Gluteeniton focaccia on ihanan mehevä
Oliiviöljy, sormisuola ja yrtit kruunaavat pehmeän pannuleivän.
Focaccian mehevyys syntyy oliiviöljyllä. Leipä koristellaan oliiveilla ja rosmariinilla. Kuva: Pentti VänskäGluteenittomassa leivonnassa hiivaleivonta on hankalinta. Kun jauhoissa ei ole sitkoa, taikinasta ei tule ilmavan kuohkeaa. Gluteenittomassa jauhoseoksessa oleva psyllium lisää taikinaan mehevyyttä ja parantaa käsiteltävyyttä luomalla taikinaan sitkoa.
Psyllium on ratamonsiemenen kuorta. Kun sitä on jauhoseoksissa, ne ovat leivontavalmiita.
Gluteeniton focaccia
noin 19 x 26 cm vuokaan
- 4 dl vettä
- 2 tl (6–7 g) kuivahiivaa
- 1,5–2 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl neitsytoliiviöljyä + 0,5 dl kohotetun taikinan päälle
- noin 5–6 dl gluteenitonta Pizza & Street Food Mix -jauhoseosta
Lisää kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää sokeri, suola sekä öljy, ja sekoita. Lisää noin puolet jauhoista, jolloin niiden sisältämä psyllium alkaa vaikuttaa ja taikina paksuuntuu. Lisää loput jauhoista ja vaivaa tasaiseksi.
Siirrä taikina oliiviöljyllä voideltuun, noin 19 x 26 cm:n vuokaan. Levitä tasaiseksi massaksi. Peitä kelmulla sekä leivinliinalla. Anna kohota 1–2 tuntia.
Painele kevyesti sormenpäillä pieniä kuoppia taikinaan. Valele runsaalla oliiviöljyllä (noin 0,5 dl) ja lisää päälle sormisuolaa maun mukaan. Voit halutessasi ripotella päälle haluamiasi yrttejä, tomaattia, oliiveja tai muita mausteita sekä koristeita.
Lämmitä uuni 225 °C asteeseen ja paista focacciaa 25–30 minuuttia. Anna focaccian jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
