Ravintohamppu löytämässä tiensä ruokapöytiin – osaa tuote vielä mietityttää
Ravintohamppu kiinnostaa kuluttajia muun muassa kotimaisuuden vuoksi.Kotimaisten kasviproteiinien kysyntä on kasvanut. Yksi uusista tulokkaista on ravintohamppu, jota löytyy jo nyt kaupoista, ja jota kehitetään edelleen uusiksi tuotteiksi. Kuluttajien tietoisuus on erityisen tärkeää uusien tuotteiden löytämiseksi, ja ravintohampun kohdalla tuote on tullut jo tutuksi osalle suomalaisista.
FoodFarm kartoitti kuluttajien mielikuvia ravintohampusta Tuhat suomalaista -tutkimuksessa. Tutkimustulosten perusteella ravintohampun tunnisti hyväksi kasviproteiinilähteeksi noin 40 prosenttia vastaajista. Tunnettuus on siis vielä heikompi kuin yleisemmillä kasvisproteiineilla.
Vastaajat olivat valmiita kokeilemaan ravintohampusta valmistettuja tuotteita. He toivoivat siementen, proteiinien ja öljyjen rinnalla helppokäyttöisiä valmiimpia tuotteita.
Tutkimuksen mukaan ravintohamppu mielletään ennen kaikkea kotimaiseksi, vastuulliseksi, mielenkiintoiseksi sekä terveyttä edistäväksi valinnaksi. Myönteisimmin ravintohamppuun suhtautuivat isoimmissa kaupungeissa asuvat naiset sekä nuoret.
Kymmenes vastaajista piti ravintohamppua epäilyttävän oloisena raaka-aineena. Joissain vastauksissa ravintohamppu sekoitettiin viihdekannabikseen, josta käytetään hieman harhaanjohtavasti ajoittain nimitystä hamppu.
Hamppua on viljelty tuotanto- ja hyötykasvina vuosisatojen ajan. Hamppua tuotetaan eri käyttötarkoituksiin ja jokaiseen on omat lajikkeensa. Ravinnoksi jalostetuissa tuotteissa käytetään öljyhampun siemenistä jatkojalostettuja raaka-aineita, kuten kuorittua hampun siementä, hamppuproteiineja ja hampunsiemenöljyä. Tällöin puhutaan ravintohampusta.
Hampun siemenestä noin kolmannes on öljyä, kolmannes proteiinia ja kolmannes kuitua sekä imeytyviä hiilihydraatteja.
Ravinnoksi tuotettavaa öljyhamppua viljellään Suomessa noin 2000 hehtaarilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






