Luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina: ”Tärkeä osa huoltovarmuutta”
Merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja luomutuotannon toimintasuunnitelmaa.Lauantaina 23. syyskuuta vietetään toista kertaa Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä luomun kuluista ja tuotannosta. Päivän kunniaksi Euroopan komissio jakaa EU:n luomupalkinnot.
Ruokapalveluissa luomutuotannon päivää juhlistetaan järjestämällä luomun teemaviikko varsinaisen juhlapäivän osuessa lauantaille.
”Ruokapalvelut tarjoavat päivän kunniaksi luomuraaka-aineista valmistettuja ruokia, esimerkiksi luomupuuroa aamiaisella ja paikallisia luomuomenoita välipalalla sekä tietoa luomusta asiakkaille.”
Viestintämateriaaleja ruokapalveluille on toteuttanut Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomun ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteinen Luomutetaan ruokapalvelut -hanke. Yksi suurista mukana olevista ruokapalveluista on Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, joissa luomua on tarjolla koko viikon.
Pro Luomu on toteuttanut taas kuluttajille Luomu on osa ratkaisua -kampanjan mainontaa ruokakaupoissa, ulkomainonnassa ja sosiaalisessa mediassa. Kampanja on osa EU:n menekinedistämiskampanjaa, jonka tavoitteena on lisätä luomun ostamista sekä tietoisuutta luomusta ja EU:n luomumerkistä.
MT kertoi toukokuussa, miten ruoan hinnan nousu on ajanut kauppojen luomumyyntiä alas.
”Luomuvolyymin pienentymiseen on vaikuttanut myös maidon kuluttamisen vähentyminen. Luomutuotteiden osalta myynti on laskenut koko maassa muutamia prosentteja viimeisen vuoden aikana”, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoi.
Luomutuotannon päivää juhlistetaan maa- ja metsätalousministeriössä luomuaamiaisella. Ministeriö muistuttaa, että luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää, huoltovarmuutta ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta.
”Luomutuotanto on kestävän ruokatuotannon edelläkävijä”, tiedotteessa kerrotaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







