Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mausteseos kruunaa juhlavan possunfileen

    On aika viettää 
sadonkorjuujuhlaa. Kokeile rohkeasti 
uusia mausteita ja maustesekoituksia 
perinteisiin 
raaka-aineisiin. Pääruuaksi sopii mausteseoksella kuorrutettu possunfilee, joka hautuu hitaasti uunissa.
    Chermoulatahnan 
juustokumina antaa 
erityisen hyvän maun ja tuoksun possunlihaan.
    Chermoulatahnan 
juustokumina antaa 
erityisen hyvän maun ja tuoksun possunlihaan. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Saksi käyttöön viimeiset basilikat ja muut hallanarat yrtit. Silppua ne maustamaan possun lihaa, kasviksia, sieniä ja tuoresalaattia.

    Porkkanat ovat nyt maukkaita ja meheviä. Napostellaan niitä sellaisenaan, keitetään lisäkkeeksi tai kypsennetään uunissa.

    Mausteinen possunfilee

    5–6 annosta

    kilo possun ulkofileetä

    1 tl suolaa

    Chermoulatahna

    1 dl oliiviöljyä

    4 rkl tuoretta korianterisilppua

    2 rkl persiljasilppua

    1 tl raastettua sitruunankuorta

    2 rkl sitruunamehua

    2 murskattua valkosipulinkynttä

    1 pieni punainen chili

    1 tl jeeraa

    1 tl paprikaa

    Hienonna valkosipuli sekä chili, josta on poistettu siemenet. Sekoita kaikki mausteet oliiviöljyyn. Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.

    Paista filee ensin paistinpannulla. Levitä mausteseos pinnalle. Nosta filee paistopussissa uuniin tai paista uunivuoassa sellaisenaan. Paina paistolämpömittari fileen keskiosaan. Paista 150 asteessa noin tunnin verran. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla.

    Filee on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittari näyttää 75 astetta. Anna vetäytyä hetki ja viipaloi.

    Kuorrutusvaihtoehtoja

    Tapenade

    100 g kivettömiä, mustia oliiveja

    1 rkl kapriksia

    2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

    1 tl sitruunamehua

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    (pieni valkosipulinkynsi)

    Pane oliivit, kaprikset, öljy ja sitruunamehu tehosekoittimeen tai hierrä morttelissa tahnaksi. Mausta mustapippurilla ja halutessasi valkosipulilla.

    Persiljapesto

    1/2 dl (30 g) pinjan- tai 
auringonkukansiemeniä

    1/2 dl persiljaa tai lehtipersiljaa

    1 pieni valkosipulinkynsi

    1/2–1 dl ranskankermaa

    1 dl mustaleimaemmental­raastetta

    1 rkl karkeaa sinappia

    1/2 tl sokeria

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Rouhi siemenet. Hienonna persilja ja valkosipuli. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.