Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näin juhannuksen kalapöytä syntyy vähällä vaivalla – Katso tästä oivat ohjeet

    Juhlatarjottavaa syntyy, kun keität kattilallisen uusia perunoita ja nostat pöytään erilaisia kalaherkkuja. Silakkaa, silliä, siikaa ja lohta – mitäpä sitä kesäruuaksi muuta kaipaakaan.
    Limettimarinointi antaa sillille raikasta makusärmää.
    Limettimarinointi antaa sillille raikasta makusärmää. Kuva: Markku Vuorikari
    Lämminsavulohesta näppärästi syntyvä tahna maistuu niin perunoiden kuin leivänkin kera.
    Lämminsavulohesta näppärästi syntyvä tahna maistuu niin perunoiden kuin leivänkin kera. Kuva: Markku Vuorikari
    Siika valloittaa tässä muodossa juhannusvieraasi takuuvarmasti.
    Siika valloittaa tässä muodossa juhannusvieraasi takuuvarmasti. Kuva: Markku Vuorikari
    Jalosta valmiiksi marinoidut sinappisilakat uudella tarjoiluilmeellä.
    Jalosta valmiiksi marinoidut sinappisilakat uudella tarjoiluilmeellä. Kuva: Markku Vuorikari

    Yksinkertaisimmillaan itse pyydetty vedenanti savustettuna tai grillattuna on mitä herkullisinta nautittavaa. Jos Ahti ei suo antejaan, turvaudu kaupan kalasaaliiseen ja valmista niin sillit kuin silakatkin hieman toisella tapaa tarjolle.

    Pieni tuunaus vie mausteliemissä marinoituneet kalat vielä toiselle tasolle. Paloittele ne joko pieneksi tartariksi, somiksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Yhdistä seuraan pienennettyjä kasviksia ja yrttejä. Asettele ainekset kauniiseen astiaan tarjolle tai kokoa pikku maljaan annoksiksi, niin kokki saa extrakehuja.

    Raikas limettisilli

    6—8 annosta

    4 (noin 300 g) kevytsuolattua sillifileetä

    2—3 salottisipulia

    1 limetti

    Liemi

    1 dl vettä

    1 dl limettimehua (3—4 kpl)

    1 dl sokeria

    ¼ dl väkiviinaetikkaa

    2 tl sinapinsiemeniä

    8 maustepippuria

    Koristelu

    sitruunamelissaa

    Huuhtele sillifileet ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa ne haarukkapaloiksi. Leikkaa kuoritut sipulit renkaiksi ja pesty limetti viipaleiksi.

    Lado kalapalat purkkiin kerroksittain sipuli- ja limettiviipaleiden kanssa.

    Mittaa kattilaan vesi, limeteistä puristettu mehu, sokeri, etikka ja mausteet. Kiehauta ja anna liemen jäähtyä.

    Kaada liemi sillipalojen päälle ja anna maustua viileässä vähintään yön yli.

    Koristele silli sitruunamelissalla ennen tarjoilua.

    Silakkakaviaarimaljat

    6—8 annosta

    100 g hapankorppuja

    1 prk (300 g) sinappisilakoita

    1 pieni punasipuli

    5 retiisiä

    1 prk (125—150 g) piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)

    1 dl ranskankermaa

    4 rkl silakoiden kastiketta

    2 rkl tilliä silputtuna

    2 rkl ruohosipulia silputtuna

    ¼ tl mustapippuria

    Murskaa hapankorput monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella.

    Valuta silakat, ota lientä talteen ja leikkaa kalat pieniksi kuutioiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja retiisit.

    Sekoita tuorejuustoon ranskankerma, sinappiliemi, yrttisilput ja pippuri.

    Lado pieniin laseihin kerroksittain hapankorppumursketta, sillipaloja, sipuli- ja retiisikuutioita sekä tuorejuustoseosta.

    Koristele halutessasi retiisiviipaleilla ja ruohosipulilla.

    Raa’an kalan syöminen on suomalaisille tuttu juttu. Kokeilepa vaihteeksi sitrusmehulla raakakypsyttämistä, ceviche-tyyliin. Mitä pienemmäksi kalan pilkot, sitä nopeammin se kypsyy mausteisessa happokylvyssä. Käytä reilusti tuoreita yrttejä, ne maustavat ihanasti ja ovat myös silmänruokaa.

    Siikaceviche

    8 annosta

    maidoton ja gluteeniton

    500 g siikafileetä

    1 makea sipuli

    2—3 valkosipulinkynttä

    1 punainen chili

    1 dl tuoretta korianteria

    1 dl (lehti)persiljaa

    2 dl sitruunamehua (noin 4 kpl)

    1 rkl juoksevaa hunajaa

    ½—1 tl suolaa

    ¼ tl mustapippuria

    Käsittele siika nahattomaksi fileeksi. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.

    Leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi halkaistu ja siemenetön chili. Hienonna yrtit.

    Levitä kalapalat laakealle vadille. Levitä päälle sipuli- ja chiliviipaleet sekä yrtit.

    Sekoita sitruunoista puristettuun mehuun hunaja, suola ja pippuri. Kaada seos kalojen päälle. Kalojen tulee peittyä mehulla kokonaan.

    Nosta peitetty vati jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään 3 tuntia tai seuraavaan päivään. Herkuttele kuumien perunoiden kanssa tai tarjoa leivän päällä.

    Savukala maistuu sellaisenaan loistavalta. Halutessasi tarjoa sekin uudella tavalla, tai jos kalasta on jäänyt ensimmäisellä aterialla yli, surauta ruodoista vapautetut lihat tahnaksi. Hienonnettu kala, jonka maustat sipulisilpulla sekä ranskankermalla, smetanalla tai tuorejuustolla ja piristät mausteilla, saa uuden elämän perunoiden lisäkkeenä tai vaikka leivän päällä iltapalana.

    Savulohitahna

    4—6 annosta

    300 g lämminsavulohta

    1 pieni punasipuli

    1 valkosipulinkynsi

    1 prk (120 g) smetanaa

    3 rkl appelsiinimehua

    ½ tl sitruunapippuria

    ½ dl tillisilppua

    (suolaa)

    Poista lohesta nahka ja ruodot. Hienonna kuoritut sipulit. Kumoa kala, sipulisilput, smetana, mehu ja mausteet kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi.

    Tarkista suolan tarve. Lusikoi tarjoilukulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan herkuttelua.

    Tarjoa kuumien perunoiden, ruiskorppujen tai siemennäkkärin kanssa.