Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vaasan näkkileivissä on vain kolmannes kotimaista ruista

    Puolustusvoimat marssii suureksi osaksi ulkomaisilla ruisjauhoilla. Samaan aikaan kotimaan ruissato oli ennätysmäinen.
    Vaasan Oy:n näkkileipien ja hapankorppujen jauhot tulevat pääasiassa paikallisilta myllyiltä, mutta silti sopivaa ruisjauholaatua ei ole yhtiön mukaan Suomesta saatavilla.
    Vaasan Oy:n näkkileipien ja hapankorppujen jauhot tulevat pääasiassa paikallisilta myllyiltä, mutta silti sopivaa ruisjauholaatua ei ole yhtiön mukaan Suomesta saatavilla. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Suomen kouluissa tuttuja Vaasan näkkileipiä, kuten Koulunäkkiä ja Kunto-näkkileipää, markkinoidaan kotimaisesta työstä kertovalla avainlippu-merkillä.

    Kotimaisen rukiin vähimmäisosuus jää tuotteissa kuitenkin pieneksi: Vaasan näkkileivissä on kotimaista ruista varmasti vain aavistuksen yli kolmannes, 35 prosenttia.

    Tilanteeseen ei ole vaikuttanut se, että Suomessa korjattiin tänä syksynä ennätysmäinen, lähes 110 miljoonan kilon sato.

    Pro Ruis -yhdistyksen mukaan vuosittainen kotimainen kulutus on noin 100 miljoonaa kiloa. Suomi on nyt rukiin suhteen omavarainen, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000.

    Myös Vaasan Oy on mukana yhdistyksen toiminnassa edistämässä suomalaisen rukiin viljelyä.

    Tuotantopäätökset tehdään Ruotsissa

    Yhtiö on ulkoistanut näkkileivät ruotsalaisen Lantmännen Cerealian omistukseen. Konsernin omistajina on 40 000 ruotsalaista maataloustuottajaa ja sen vuosiliikevaihto on melkein 4 miljardia euroa.

    Lantmännen Cerealin markkinointijohtaja Linda Alén kertoi alunperin, että ruisjauhot näkkileipiin ja hapankorppuihin tulevat muutamaa erikoisjauhoa lukuun ottamatta kotimaisilta myllyiltä.

    "Pyrimme jo logistisista syistä hankkimaan jauhot aina omalta kotimarkkina-alueeltamme, paikallisilta myllyiltä", Alén korosti.

    "Näkkileivän alajauhoksi sekä hapankorpun pintaripotteluun soveltuvaa suomalaista jauholaatua ei ole saatavilla", hän kuitenkin lisäsi.

    Myöhemmin Alén tarkensi, että "Vaasan näkkileivissä käytetystä rukiista on kotimaista ruista vähintään 35 prosenttia".

    Ulkomaalaiset jauhot tulevat Baltiasta, eniten käytetään latvialaista jauhoa. Pieni määrä tulee myös Virosta.

    Yhtiö ei antanut tarkempia tuotekohtaisia tietoja MT:n niitä tiedustellessa.

    Myös Suomen puolustusvoimien näkkileivät ovat Vaasan-merkkisiä. Muonituksesta vastaava Leijona Catering kertoo, että toimittaja on valittu kilpailutuksen perusteella.