Mateen kutupyynti jatkuu pohjoisessa
Madesesonki on parhaimmillaan Pohjois-Suomessa. Myös Keski-Suomessa kutumateet käyvät vielä pyydyksiin.Kalatalouden keskusliiton mukaan Oulujärven ammattikalastajat ovat jo saaneet katiskoilla ja rysillä hyviä madesaaliita. Jäätä on pyyntipaikoilla yli puoli metriä.
Etelärannikolla mateen kutu alkaa olla ohi. Se ei mateen pyyntiä haittaa.
Nyt alkaa mateen pilkinnän toinen sesonki. Kudun jälkeen mateet ovat nälkäisiä ja ottavat hanakasti syöttipilkkiin.
Kalatalouden keskusliiton mukaan hyviä syöttikaloja mateille ovat kiisken, ahvenen ja kuoreen palaset. Niiden haju houkuttelee mateita paikalle.
Madepilkintään syvällisesti paneutuneet rannikon kalastajat ovat laittaneet pakastimiin nahkiaisia. Ainakin Oulun seuduilla nahkiaisen palat on todettu hyviksi mateensyöteiksi.
Jos itse ei ehdi tai halua mateen pyyntiin, saalista saa myös kaupan tai kauppahallin kalatiskiltä. Vinkkejä madeherkkujen valmistamiseen saa esimerkiksi osoitteesta www.ahven.net.
Madekeiton keittäminen ei ole vaikeaa. Mateenmäti ja blinit kuuluvat kokeneempien herkkusuiden ruokalistalle.
Suomen suurin pilkillä saatu made painoi 8,04 kiloa. Se saatiin vuonna 2008 Pulkkilasta Uljuan tekoaltaasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

