Korjaa kevätväsymys ruokavaliolla: nyt rautaa ja vitamiineja lautaselle
Valon puute väsyttää, nenä niiskuttaa eikä oikein jaksaisi tarttua mihinkään. Kevätväsymystä kannattaa vastustaa mieluummin värikkäästi täytetyllä ruokalautasella kuin lisäravinteilla.
Sekoita kirpeitä pakastepuolukoita makean puolukkahillon joukkoon ja nauti jauhemaksapihvien kanssa. Kuva: Jaana KankaanpääTarpeelliset ravintoaineet saa päivittäisestä ruuasta, jos syö monipuolisesti. Jos tunnet uupumusta, mieti syömisiäsi. Mikäli ruokavalioosi ei kuulu lainkaan lihatuotteita, puutetta voi olla esimerkiksi raudasta ja sinkistä.
Koska tähän aikaan vuodesta väsymys puskee päälle, niin vähäinenkin raudanpuute lisää nuutunutta oloa. Veren punasolut tarvitsevat rautaa kuljettaessaan happea kudoksiin. Kudosten hapenpuute tekee olon väsyneeksi.
Annos maksaruokaa silloin tällöin on paikallaan. Lihaan verrattuna maksa on haurasta ja kypsyy nopeasti. Paista maksaviipale nopeasti pannulla molemmin puolin, jotta se pysyy pehmeänä ja mureana. Mausta vasta kypsänä.
Jos maksapihvi maistuu liian voimakkaalta, paista pihvit jauhetusta maksasta. Peruna pehmentää ja miedontaa maksan makua jauhemaksapihveissä. Muista, että aterialla tulee nauttia myös C-vitamiinipitoista ruokaa, jotta maksimoit raudan imeytymisen. Persiljassa rauta ja C-vitamiini on samassa paketissa, joten tämä suomalaisille tuttu yrtti on mainiota pureskeltavaa talvellakin.
Jauhemaksapihvit
noin 15 kpl
1 pak (350 g) jauhettua maksaa
2 munaa
3 dl valmista perunasosetta
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 rkl suolaa
2 tl meiramia
1/2 tl valkopippuria
1 rkl siirappia
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Anna turvota hetki.
Paista pihvit lettupannulla molemmin puolin kypsäksi.
Sekoita puolukkahilloon pakastepuolukoita ja tarjoa pihvien kanssa. Näiden kanssa maistuu annos perunasosetta tai pinaatilla maustettua perunasosetta sekä kaali-appelsiinisalaattia.
Vinkki
Valmiin perunasoseen tilalle voit laittaa desin perunasosejauhetta sekä 2 dl täysmaitoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
